TASTE BALLET OSTRAVA! – II. ČÁST BALETNÍ HOSTINY ONLINE
BALET / 25.3.2021
Druhý komponovaný večer TASTE BALLET OSTRAVA! – průřez tím nejlepším, co měl či stále má soubor baletu NDM na repertoáru – uvedeme 27. března 2021 opět v 18.30 hodin (k dispozici do 2. 4. 23.59 hodin).
 
 
2. ČÁST
Délka představení: 45 minut


Moderní tanec budou zastupovat úryvky z inscenace Rossiniho karty, která sestává ze dvou současných choreografií. Právě část od Itala Maura Bigonzettiho dala jméno nejenom zmíněné inscenaci, ale stala se také inspirací celého projektu TASTE BALLET OSTRAVA! Uchystáme vám totiž pořádnou taneční hostinu.
 
I do druhého večera zařadíme samozřejmě klasický tanec. Nepřijdete tedy ani o symbol baletního umění – Labutí jezero. Ukázka z 2. dějství byla nastudována speciálně pro kameru, jež bude snímat z osvětlovacích mostů, tedy z ptačí perspektivy.
 
Foto Lukáš Kaboň

Druhou část inscenace Rossiniho karty (a zároveň duhou ukázku moderního tance) představuje dílo Následky od Španěla Juanja Arquése, inspirované nekonečným vývojem vztahu mezi přírodou a člověkem a vlivy moderní techniky. Pro on-line vysílání jsme pro vás vybrali závěrečnou část této choreografie na elektronickou hudbu Alvy Nota. Její světová premiéra se uskutečnila v roce 2012 v Holandské národní opeře a baletu. V recenzi Laury Cappelle pro Financial Times byl Juanjo Arqués přirovnáván k slavnému choreografovi Wayneu McGregorovi a jeho dílo bylo na tak mladého tvůrce (34 let) shledáno jako velice slibné.

S diváky u obrazovek se rozloučíme repertoární novinkou – komickým baletem Coppélia, který měl premiéru v září 2020, tedy těsně před zavřením divadel. Italský choreograf Giorgio Madia v něm spojuje neoklasickou baletní techniku s propracovanou vizuální stránkou inscenace a jeho světelný design spolu s nápaditou scénou italského scénografa a kostýmního výtvarníka Domenica Franchiho posunují celou inscenaci směrem k výrazně vizuálnímu scénickému umění a slibují okouzlující a mimořádnou podívanou.
 
Foto Martin Straka
 
Všechny ukázky ze jmenovaných inscenací uvede balet NDM v původních kostýmech i scéně. Oběma bloky budou provázet (a nechají Vás nahlédnout i za kulisy!) členka našeho souboru Anna Knollová a její otec Pavel Knolle – tanečník, choreograf a výtvarník, který jsou profesní dráhu spojil mj. s pražskou Laternou magikou.