POSLEDNÍ PŘEDSTAVENÍ V SEZÓNĚ PŘIPRAVIL SOUBOR BALETU
BALET / 21.6.2021
Balet NDM uzavřel 102. sezónu v sobotu 19. června v nádherném prostředí amfiteátru na Hukvaldech vystoupením na Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka. Děkujeme, že jste byli u toho!
 
Ve tři hodiny se v amfiteátru rozezněly rané smyčcové a klavírní skladby Leoše Janáčka. Zajímavá tvorba, v níž se hukvaldský mistr vypořádal s dozvuky romantismu, dostala atraktivní vizuální podobu díky baletu Národního divadla moravskoslezského. V jeho souboru působí mladí talentovaní umělci různých národností. Proto i jejich „Janáček“, jehož jméno se v komponované inscenaci Zdenčiny a jiné variace ozývalo s půvabnou mezinárodní dikcí.
 
Foto Jakub Mičovský
 
Choreografie, kterou umělci Natalia Adamska (Polsko), Laura Moreno Gasulla (Španělsko), Simone Giroletti (Itálie), Yago Catalinas Heredia (Španělsko), Rei Masatomi (Japonsko), Koki Nishioka (Japonsko), Mario Sobrino (Španělsko) představili, velmi hezky rezonovala s Janáčkovou juvenilní hudbou. Jednotlivé skladby byly ztvárněny samostatnými tanečními bloky, což se daleko lépe sledovalo, než kdyby bývalo šlo o dramaturgicky jednolitý kontinuální projekt. Mladým tanečníkům se v závěru dostalo dlouhotrvajícího potlesku publika, které se nezdráhalo srdečně podpořit umělce z laviček přímo na ostrém slunci i v milosrdném stínu lip u cesty na kraji louky.