SOUBOR BALETU NDM ZÍSKAL NOMINACI NA CENU DIVADELNÍCH NOVIN
BALET / 13.10.2021

Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského obdržel nominaci na Cenu Divadelních novin za období pandemie!

Redakce Divadelních novin oznamuje nominace na Ceny Divadelních novin za počiny v sezoně 2020/2021 s přesahem do závěru sezony 2019/2020, jimiž se od března 2020 do května 2021 divadelníci vyrovnávali s důsledky proticovidových opatření, zejména s uzavřením divadel pro diváky. Na výjimečnou situaci Ceny DN reagují jednorázově vyhlášenými kategoriemi. O nominacích rozhodla porota složená z 26 divadelních kritiků, publicistů a osobností spjatých s Divadelními novinami.
 
Šéfka souboru baletu NDM Lenka Dřímalová a členové souboru Baletu Národního divadla moravskoslezského obdželi nominaci za realizaci tanečně-hudebních happeningů Balet venku a Tančící mosty v kategorii Offline (jednorázové projekty dostupné divákům naživo a nezprostředkovaně, navzdory uzavírce divadel).
 
Akce BALET VENKU se uskutečnila 23. dubna 2020. Patnáct tanečníků souboru baletu NDM z deseti různých zemí světa tančili sóla nebo duety na šesti místech Ostravy Chtěli svým vystoupením vyjádřit určitý adhled nad stávající situací. Téma deseti choreografií bylo společné: Jak tanečníky, kteří jsou zvyklí na komunikaci s publikem a fyzický kontakt s kolegy, působí náhle zavedená nutnost bezpečného odstupu?

Foto Lukáš Kaboň

 
Tanečně-hudební happening souboru baletu a členů orchestru operety/muzikálu NDM TANČÍCÍ MOSTY proběhl ve dnech 4. a 5. června 2021 v centru města Ostravy: Každý most je jako samostatný příběh plný změn a nadějí v lepší zítřek...
 
Foto Serghei Gherciu
 
Ceny budou laureátům předány v úterý 26. října 2021 od 16.00 hodin v divadle Jatka78 v Praze, akcí bude provázet Cirk La Putyka.
Ceny Divadelních novin se konají za podpory Státního fondu kultury a Nadace Život umělce.