SOUBOR BALETU OBDRŽEL CENU DIVADELNÍCH NOVIN ZA OBDOBÍ PANDEMIE!
BALET / 27.10.2021
Ceny Divadelních novin za loňské pandemické období v úterý obdržela šéfka baletu Lenka Dřímalová s členy souboru Národního divadla moravskoslezského za projekty BALET VENKU a TANČÍCÍ MOSTY.
Na výjimečnou situaci v době uzavření divadel kvůli covidové pandemii zareagovaly Ceny Divadelních novin výjimečnými jednorázově vyhlášenými kategoriemi.
„Hodlali jsme ocenit divadelníky, kteří v době uzavření divadel nerezignovali, usilovně hledali prostor pro uplatnění své kreativity, vynalézali způsoby, jak zůstat v kontaktu se svými diváky, zkoumali nové offline a online formáty komunikace. Prostě nepodřídili se poměrům a nepřestali tvořit! Bylo jich mnoho po celé republice, Cenu DN však mohli dostat jen někteří" uvádí k letošním speciálním kategoriím šéfredaktor Josef Herman.
 
Lenka Dřímalová a členové souboru Baletu Národního divadla moravskoslezského obdželi Cenu Divadleních novin za realizaci tanečně-hudebních happeningů v kategorii Offine (jednorázové projekty dostupné divákům naživo a nezprostředkovaně, navzdory uzavírce divadel).
 
Akce BALET VENKU se uskutečnila 23. dubna 2020. Patnáct tanečníků souboru baletu NDM z deseti různých zemí světa tančili sóla nebo duety na šesti místech Ostravy Chtěli svým vystoupením vyjádřit určitý adhled nad stávající situací. Téma deseti choreografií bylo společné: Jak tanečníky, kteří jsou zvyklí na komunikaci s publikem a fyzický kontakt s kolegy, působí náhle zavedená nutnost bezpečného odstupu?
 
 
Tanečně-hudební happening souboru baletu a členů orchestru operety/muzikálu NDM TANČÍCÍ MOSTY proběhl ve dnech 4. a 5. června 2021 v centru města Ostravy: Každý most je jako samostatný příběh plný změn a nadějí v lepší zítřek... 
 
Fotografové Lucie Maceczková, Serghei Gherciu a Lukáš Kaboň