POHÁDKOVÝ BALET COPPÉLIA V DIVADLE JIŘÍHO MYRONA
BALET / 21.2.2022
Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského odtančí poslední čtyři představení pohádkového baletu COPPÉLIA v této sezóně! Nejbližší termíny uvedeme 26. a 27. února v Divadle Jiřího Myrona.
 
„Svěží, energická a hravá je Coppélia v podání ostravského baletu. (...) Okouzlení venkovského mladíka Franze mechanickou loutkou Coppélií je jablkem sváru s jeho snoubenkou Svanildou, která nepozorovaně pronikne do domu starého podivína Coppéliuse, aby přišla na kloub tomu, co za podivnou krásku sedává v okně.
Foto Serghei Gherciu
(...) Giorgio Madia přepsal a upravil původní libreto; nenechává ve své verzi tančit mechanické hračky, nýbrž akcentuje výstupy hlavní hrdinky — roztomilé, emancipované a rozverné Svanildy, jež od svého prvního výstupu dává vědět, že ona má hlavní slovo… Coppélia je komický balet, což Madia citlivě akcentuje a rozvádí jednotlivé situace s dramaturgicko-režijní rozvahou, bez zaváhání, s jistou a pevnou rukou vykazující rukopis fundovaného umělce, jenž dokonale ovládá akademickou taneční techniku. Tu se ovšem nebojí nabourávat groteskními gesty, akrobatickými prvky (hvězdami, přemety); zvláště invenční je ve výstavně pas de deux, v nichž se neobává i banálnosti, když je zakončí jen tak mimochodem kotoulem nebo přetáčením k sobě přitisknuté ústřední dvojice se zdáním nekonečného polibku. (...) Choreograf a režisér Madia se nechává unášet hudbou, melodiemi, dynamikou, neohlíží se za minulostí, ale ubírá se vpřed — má na zřeteli původní příběh, přičemž přesvědčivě obhajuje vlastní režijní a choreografický názor. Coppélia v jeho nastudování je jako čerstvý, svěží vítr, jenž vynesl ostravský balet zase o příčku výše."
Lucie Dercsényiová
(art.ceskatelevize.cz, 3. 10. 2020)
 
Na obě únorové reprízy mohou diváci využít zvýhodněné rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a dvě děti, nebo akci 1+1 vstupenka zdarma! Těšíme se na Vaši návštěvu v sobotu 26. února od 18.30 hodin a v neděli 27. února od 15 hodin v Divadle Jiřího Myrona!