VÁNOČNÍ PŘÍBĚH O LOUSKÁČKOVI PRO CELOU RODINU!
BALET / 1.11.2022
Balet Národního divadla moravskoslezského připravuje premiéru inscenace v choreografii Youriho Vámose LOUSKÁČEK – VÁNOČNÍ KOLEDA. Jde o v pořadí sedmého Louskáčka, od prvního uvedení uplynulo 101 let!
 
Národní divadlo moravskoslezské během své historie uvedlo hned několik rozdílných variant baletu. Nejprve to byl Achille Viscusi (1921), poté v několika obnoveních Emerich Gabzdyl (1939, 1948, 1959), následně Jaroslav Slavický (2001). Všechny inscenace se do značné míry odvolávaly na původní ruské či sovětské vzory, s výrazně jiným režijním přístupem přišel až William Fomin (2010).
 

Návrh scény Josefa Weniga, Louskáček (NDM, 1921). Zdroj: Ostravské muzeum

Návrh scény Josefa Weniga, Louskáček (NDM, 1921). Zdroj: Ostravské muzeum Louskáček (NDM, 1939) – Emerich Gabzdyl (Šlehačka) a Věra Ždichyncová (Šlehačka), foto archiv NDM
 
Návrhy kostýmů Fernanda Váchy, Louskáček (NDM, 1959). Zdroj: Ostravské muzeum
 
Louskáček (NDM, 2001) – Jaroslav Slavický (choreografie, režie), Josef Jelínek (kostýmy, scéna), foto Josef Hradil Louskáček (NDM, 2001) – Jaroslav Slavický (choreografie, režie), Josef Jelínek (kostýmy, scéna), foto Josef Hradil Louskáček (NDM, 2010) – William Fomin (choreografie, režie), David Bazika (scéna), Sylva Zimula Hanáková (kostýmy), Olga Borisová-Pračiková (Máša), foto Martin Popelář
 
Nyní přichází další zpracování ikonického vánočního titulu, tentokrát opět trochu jiné než všechny předchozí. Výběr padl na inscenaci choreografa Yuriho Vámose, který spojuje jednak atributy Hoffmannovy pohádky a jejího zpracování Vsevoložským a Petipou, jednak přidává další, silnější inspirační zdroj – Vánoční koledu anglického spisovatele Charlese Dickense.
Zuzana Rafajová, autorka textu
 
„Pevně doufám, že i předvánoční a vánoční čas strávíte s námi! Připravili jsme pro Vás sérii představení jedinečné inscenace Louskáček – Vánoční koleda. Nebojte se baletu! Choreograf Youri Vámos nenabízí abstraktní estetiku, zaměřující se na vnějškovou formu, naopak poskytuje opravdovou smyslovou bohatost a přirozenost klasické baletní techniky. Vánoční příběh o Louskáčkovi je rovněž okouzlujícím vánočním poselstvím, určeným především dětem. Zároveň má jeho podstata pro svou trvalou platnost moc okouzlit i všechny dospělé, a to nejen v době vánoční."
Lenka Dřímalová, šéfka baletu NDM
 
Premiéra nové baletní inscenace se uskuteční 10. listopadu 2022 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!