NOVÝ LOUSKÁČEK V CHOREOGRAFII YOURIHO VÁMOSE NABÍDNE DVA PŘÍBĚHY
BALET / 5.11.2022
Balet Národního divadla moravskoslezského uvede již příští týden premiéru inscenace LOUSKÁČEK – VÁNOČNÍ KOLEDA. Divákům nabízíme před premiérou i dvě veřejné generální zkoušky.
 
Balet LOUSKÁČEK – VÁNOČNÍ KOLEDA je spjat s časem vánočním – premiéra bude před začátkem letošního adventu (10. listopadu) a reprízy v této sezóně pak poběží jen do 8. ledna. Choreograf Youri Vámos propojil klasickou pohádku E. T. A. Hoffmanna Louskáček a myší král s Vánoční koledou Charlese Dickense. Balet měl světovou premiéru v Bonnu v roce 1988 a hrál či hraje se s úspěchem ve více než deseti zemích Evropy včetně Národního divadla v Praze. Vámos zachoval původní ideu choreografa Maria Petipy (Louskáček měl světovou premiéru v Petrohradě v roce 1892): přání všeho dobrého v čase Vánoc, kdy je zlo potrestáno, dobro vítězí a pohádkové postavy ožívají v našem světě. Přidal ale příběh „z toho světa“, samozřejmě s dobrým a poučným koncem. To vše doprovází geniální Čajkovského hudba.
 
Foto Serghei Gherciu
Veřejné generální zkoušky se uskuteční v úterý 8. listopadu a ve středu 9. listopadu 2022 v 11 hodin v Divadle Antonína Dvořáka, premiéra ve čtvrtek 10. listopadu v 18.30 hodin. Inscenace je podívanou pro celou rodinu – tomu jsme přizpůsobili také program k inscenaci. Nechybí ten tradiční, ale navíc máme ve spolupráci s pražským Národním divadlem také program pro děti. S krásnými ilustracemi Renáty Fučíkové a jednoduše převyprávěným příběhem. Těšíme se na Vaši návštěvu!