ROSSINIHO KARTY – VELKOLEPÁ TANEČNÍ HOSTINA OPĚT NA JEVIŠTI DIVADLA JIŘÍHO MYRONA!
BALET / 9.2.2023
Pouze dvě představení úspěšné a velkolepé baletní hostiny s názvem ROSSINIHO KARTY uvede v této sezóně soubor baletu Národního divadla moravskovskoslezského!
 
Ve čtvrtek 23. února zahrajeme inscenaci ROSSINIHO KARTY v Divadle Jiřího Myrona, abychom se poté zúčastnili 15. ročníků festivalu Internationale Tanztage v německém Oldenburgu. Po čtyřleté přestávce způsobené covidem jsou všichni zúčastnění rádi, že se festival může opět konat a že se zúčastní téměř všechny soubory z původního plánu z roku 2021. Bohatý program s dvanácti soubory z celého světa je zaměřen na nebývalou rozmanitost tanečního umění a je doplněn o rozsáhlý doprovodný program s workshopy, večírky a koncerty. Je nám ctí, že sólistka našeho souboru Shino Sakurado na fotografií ze sóla z Rossiniho karet se stala logem letošního prestižního festivalu.
 
Choreografie NÁSLEDKY
Choreografie ROSSINIHO KARTY Foto Serghei Gherciu
Komponovaný baletní večer je nazvaný podle stejnojmenné choreografie Itala Maura Bigonzettiho. Dílo se dočkalo skvělého přijetí jak u kritiky, tak u publika napříč Evropou a severní Amerikou, především díky působivému spojení Rossiniho hudby a moderního tanečního projevu. Večer se skládá ze dvou choreografií – Následky a Rossiniho karty. Existenciálně laděné Následky španělského choreografa Juanja Arquése kladou divákovi otázky vedené obavou z následků našeho zacházení s přírodou. Choreografie Maura Bigonzettiho Rossiniho karty vznikla díky autorovu obdivu k dílu slavného italského skladatele (a na jeho hudbu), nechybí v nich humor a dají se označit za jednu velkou taneční hostinu. Soubor baletu získal za tuto inscenaci na festivalu Balet 2019 cenu za nejlepší kolektivní výkon, Rita Pires a Koki Nishioka obdrželi za sólové výkony v inscenaci širší nominace na Cenu Thálie 2020. Nenechte si ujít jedno ze dvou představení v této sezóně! Velkolepou hostinu uvedeme na prknech Divadla Jiřího Myrona 23. února a 25. května 2023 v 18.30 hodin.