HORA OHADA NAHARINA – BALETNÍ UDÁLOST SEZÓNY V PRVNÍCH RECENZÍCH!
BALET / 20.3.2023
Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského uvede v úterý 21. března první reprízu úspěšné inscenace HORA v choreografii světově uznávané osobnosti současného tance Ohada Naharina. A první recenze potvrzují, že se jedná o událost sezóny!
 
Balet NDM má na svém repertoáru světovou inscenaci světového choreografa a na to musí být právem hrdý. Velkou zásluhu na jejím uvedení má bezesporu Nataša Novotná, která nyní pracuje jako repetitorka současného repertoáru baletu NDM a má osobní vztah k Ohadu Naharinovi nejen jako interpretka jeho choreografií, ale hlavně jako certifikovaná lektorka jeho tanečního tréninku gaga. Naharinova Hora je plná inspirujících překvapení a udivujících protikladů. Působí skrze svou fyzikalitu, dynamiku, rytmus a texturu pohybu. Překypuje dravostí, provokací, šílenstvím, samotou, solidaritou a humorem. Každý si v ní najde něco svého. Co mě na Naharinově práci nejvíce přitahuje? Je to krása i hrůza vyvážená na miskách vah. Hora nekončí tragicky, má v sobě optimismus, vášeň a chuť žít.“
Ivana Kloubková, operaplus.cz, 19. 3. 2023.
 
Fotografie ze zkoušky – Ohad Naharin a členové souboru baletu NDM
 
Zelený, znepokojivý a strašidelně krásný svět. To je podtitul taneční inscenace Hora, kterou ve čtvrtek v české premiéře představil divákům baletní soubor Národního divadla moravskoslezského. Jméno jejího autora Ohada Naharina se vznáší na pomyslném choreografickém Olympu a je pojmem, který již několik dekád silně rezonuje tanečním světem napříč kontinenty. Možnost vidět práci Mr. Gaga – jak se tomuto izraelskému tvůrci s oblibou přezdívá – v Ostravě je tedy mimořádnou událostí, která bezpochyby přispěje k budování prestiže ostravského ansámblu. (...) Premiérové obsazení podalo maximální výkon – jejich soustředění a bezpochyby i vědomí toho, jak výjimečného díla jsou součástí, vytvořilo na jevišti i v hledišti speciální atmosféru. Každý z jedenácti interpretů dostal příležitost vložit do choreografie kus sebe samého a cíleně zkoumat a objevovat své fyzické i interpretační možnosti, zároveň se tanečníkům podařilo propojit v jeden organický celek a citlivě na sebe reagovat."
Tereza Cigánková, ostravan.cz, 17. 3. 2023.
 
Foto Serghei Gerciu
Nenechte si ujít jedno z posledních šesti uvedení inscenace v této sezóně! Nejbližší představení se uskuteční v úterý 21. března 2023 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Další reprízy uvedeme 5., 13. a 14. dubna 2023, 15. a 16. června 2023. Srdečně zveme!