LABUTÍ JEZERO S NESMRTELNOU HUDBOU PETRA ILJIČE ČAJKOVSKÉHO...
BALET / 6.11.2023
Dnešním dnem si připomínáme 130. výročí úmrtí skladatele Petra Iljiče Čajkovského. Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského právě připravuje novou inscenaci LABUTÍHO JEZERA, kterou skladateli věnuje.
 
Nejslavnější klasický balet Labutí jezero (1877) se stal téměř symbolem baletního umění. Příběh, který vychází ze sbírky německých národních pohádek o princezně Odettě, černokněžníku Rudovousovi a nešťastném princi, si získal nesmrtelnost díky hudbě Petra Iljiče Čajkovského. Skadatel se narodil 7. května 1840 (Votkinsk, Rusko) a zemřel 6. listopadu 1893 v Petrohradě, tedy před 130 lety, necelé dva týdny po premiéře své šesté symfonie – Patetické, podle oficiálních pramenů na choleru. Více než sto let se spekuluje o tom, že příčinou jeho smrti byla (podle některých hypotéz vynucená) sebevražda. Pro účast v pohřebním průvodu, pro vstup do Kazaňské katedrály a pro vstup na hřbitov kláštera Alexandra Něvského byly vydány zvláštní vstupenky. Lidí, kteří se chtěli s Petrem Iljičem rozloučit, však bylo mnohem více – podle záznamů a písemných prohlášení se jejich počet odhaduje vice než 60 tisíc.
 
Na objednávku moskevského ředitelství skládám hudbu k baletu ‚Jezero labutí'. Přijal jsem tuto práci částečně kvůli penězům, které potřebuji, a částečně proto, že jsem už dávno chtěl vyzkoušet své síly v tomto druhu hudby". (Čajkovskij v dopise Rimskému-Korsakovovi, září 1875).
 
Návštěvníci Divadla Antonína Dvořáka uslyší krásnou hudbu skladatele v podání orchestru opery NDM a v hudebním nastudování Aleny Hron již od 16. listopadu 2023, kdy soubor baletu uvede premiéru nové inscenace.
 
Foto Serghei Gherciu
Momentálně jsou všechna plánovaná představení vyprodána. Děkujeme divákům za obrovský zájem. Občas se pár lístků v rezervacích uvolní, sledujte náš web.