OHLÉDNUTÍ ZA ÚSPĚŠNOU PREMIÉROU BALETU RAPSODIE BOHEMIA!
BALET / 12.4.2024
Balet Národního divadla moravskoslezského uvedl ve čtvrtek 11. dubna 2024 premiéru inscenace RAPSODIE BOHEMIA. Premiérové publikum odměnilo soubor a inscenační týmy jednotlivých choreografií dlouhými ovacemi ve stoje. Gratulujeme!
 
Druhá premiéra se uskuteční v sobotu 13. dubna 2024 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Od 18 hodin proběhne ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona dramaturgický úvod s šéfkou baletu Lenkou Dřímalovou. Další představení uvedeme 16. a 18. dubna. Srdečně zveme!
Foto Martin Kusyn
 
Komponovaný večer s názvem Rapsodie Bohemia je působivou fúzí hudebních stylů pěti významných českých hudebních skladatelů, v jejichž díle našla inspiraci trojice význačných choreografů jedné generace. Choreografie HEATSCAPE Justina Pecka vychází z klasického baletu. "Na špičkách" soubor zatančí na nádhernou hudbu méně známého koncertu pro klavír a orchestr číslo 1 od Bohuslava Martinů. Justin Peck je držitelem Ceny Tony a dnes patří k americkým choreografickým superhvězdám! Druhá choreografie Viktora Konvalinky s názvem ÚHEL POHLEDU je velmi zábavná. Vedle členů souboru baletu, kteří mimo perfektní taneční výkony předvádí na jevišti skvělé herecké kreace, jsou na jevišti přítomni i hudebníci – klavírista a saxofonistka, kteří Vám živě zahrají hudbu Jaroslava Ježka, Ervína Schulhoffa, ale také například úryvek z koncertu Bohuslava Martinů. Fantastická cesta k planetě Alfa Centauri v české kultovní sci-fi z roku 1963 se stala inspirací pro baletní vizi utopického místa, které narušuje chyba z vnějšku... Choreografie Jany Burkiewiczové s názvem IKARIE uzavírá večer tří choreografií. Pro matematicky přesnou choreografii navrhl scénu Jaroslav Wertig, kostýmy Petra Vlachynská, scénické projekce Tomáš Hájek a Tomáš Luňák.
 
Inscenace byla nastudována k Roku české hudby 2024. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury.