SVĚTOVÁ PREMIÉRA BALETU OKNO V DIVADLE „12"
BALET / 8.5.2024
Balet Národního divadla moravkoslezského představí 18. května 2024 v komorním Divadle „12" světovou premiéru inscenace OKNO v choregorafii Jo Strømgrena.
 
Zveme diváky na prohlídku malého pokoje a všeho, co se odehrává uvnitř i zvenčí. Skrz jeho pomyslné okno můžeme sledovat vzpomínky a nevyslovené emoce uvnitř v široké paletě situací, a to vše v mrazivém severském vyobrazení. Jde o asociativní sled tanečních obrazů s jednoduchými situacemi, které jsou svobodně a zlehka propojovány suity pro sólové violoncello Johanna Sebastiana Bacha. Drobný tvar inspirovaný komorním jevištěm Divadla „12“ bez nároku na vypointovanost a doslovnost představuje možné naplnění tanečně-divadelní imaginace. Nejlepší strategií je nechat vše na sebe působit a možná postupně zjistit, kolik toho v nás sdílené emoce dokážou odemknout...
 
Foto Serghei Gherciu
Norský choreograf Jo Strømgren, respektovaný ve velkých baletních domech i na malých alternativních jevištích, je v Ostravě známý svou choreografií Mahlerovy vzpomínky. Síla Strømgrenova choreografického rukopisu je s identitou severu silně spjata a tkví ve schopnosti vyprávět. Vyprávět magicky, zábavně, ale i dojemně a ironicky, s fantazií a s vypointovaným vtipem. Truls Mørk je nejen jeden z nejoblíbenějších skandinávských hudebníků, ale také jeden z předních světových violoncellistů, který se pyšní nahrávkou kompletního cyklu Šesti suit pro sólové violoncello. Po inscenaci Okno je použita jeho nahrávka společně se zvukovém designem Jo Strømgrena. Asistentky choreografa jsou Angela Dematté (Jo Strømgren Kompani) a Nataša Novotná.
 
Všechna plánovaná představení jsou zatím vyprodaná. Sledujte náš web a nastavte si "hlídacího psa", občas se pár míst v rezervacích uvolní. Inscenaci uvádíme v koprodukci se souborem Jo Strømgren Kompani (Norsko).