POSLEDNÍ TŘI UVEDENÍ BALETU RAPSODIE BOHEMIA!
BALET / 20.5.2024
Balet Národního divadla moravskoslezského zve diváky na jedno z posledních tří uvedení inscenace RAPSODIE BOHEMIA. Poslední tři představení uvedeme ve čtvrtek 23. května, v pátek 24. května a ve čtvrtek 30. května (derniéra) od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Vivat Bohemia! Vždyť právě česká hudba zrodila vskutku světoznámé skladatele, bohémy i klasiky, jejichž díla se stala základem pro vznik nevšedního projektu plného nečekaných spojení, která překvapí a potěší široké publikum. Komponovaný večer s názvem Rapsodie Bohemia je působivou fúzí hudebních stylů pěti významných českých hudebních skladatelů, v jejichž díle našla inspiraci trojice význačných choreografů jedné generace. 
 
Zaposlouchejte se do našeho nového podcastu NDM, kde Vám více o inscenaci prozradí i sólistka souboru a držitelka Ceny Thálie za sezóny 2020–2022 Natalia Adamska.
 
 
„Rapsodie Bohemia přináší neoklasiku i improvizaci. (...) Rozdílnost všech tří choreografií, jejichž společným jmenovatelem je hudba tuzemských skladatelů, je vítaná. Program otevírá Heatscape výrazného amerického choreografa Justina Pecka. (...) Zatímco v první části se museli přizpůsobit zběsilému tempu americké neoklasiky, ve druhé jsou interpreti vydáni současnému tanci a improvizaci. Choreografii Úhel pohledu vytvořil Viktor Konvalinka. (...) Ikarie XB 1 byla uměleckým dílem díky svému vizuálu, který se nesnažil o adaptování reálné podoby raketoplánů, ani o bombastickou futuristickou vizi plnou šílených vynálezů. Její prostředí je čisté, geometrické, abstraktní, přináší esenci dobového minimalismu, navíc umocněnou tím, že film je černobílý a natáčený širokoúhle. Vedle této čistoty výtvarné, za níž stál filmový architekt a scénograf Jan Zázvorka, je další uměleckou devizou snímku hudba Zdeňka Lišky. A ta také inspirovala současnou třetí část premiéry NDM, která vznikla v tvůrčím spojení choreografky Jany Burkiewiczové a skladatele Jiřího Konvalinky. (...) NDM se možná nepyšní stohlavým souborem, který si může dovolit opulentní klasiku ve velkém stylu, ale zato překládá repertoár svěží, současný, vzbuzující očekávání a zvědavost." (Lucie Kocourková (operaplus.cz, 15. 4. 2024.