ČASOPIS BŘEZEN/DUBEN S PŘÍLOHOU PŘEDPLATNÉ 2020/21
25.2.2020
Na našem webu je již k dispozici 49. číslo ČASOPISU NDM. Zdroj inspirace pro jarní měsíce, obohacený o informace k předplatnému na sezónu 2020/2021, bude od pátku k dispozici také v tištěné verzi.
 
A na jaká témata se můžete těšit? Vybíráme pro vás z obsahu...
 
OPERA
Už za pár týdnů se operní diváci NDM budou moci zaposlouchat do krásného hlasu německého tenoristy Ferdinanda von Bothmera – představitele Paula v opeře MRTVÉ MĚSTO (Die tote Stadt), který má nejblíže k lyrickému oboru, s možností dramatických, mužných poloh (spinto tenor).
 
ČINOHRA
Ve čtvrtek 26. března se můžete v komorním Divadle „12“ těšit na světovou premiéru autorské inscenace LATERNA. Východiskem pro vznik tohoto projektu je intence důkladného ohledání kontextu vzniku historicky nejhranější české hry – Jiráskovy Lucerny – rozkrytí recepce tohoto díla od doby jejího napsání v roce 1905 a zkoumání její role v českém divadle a v širším smyslu v celém našem kulturním rámci. Zkrátka návrat ke kořenům – proto Laterna, a ne Lucerna.
 
BALET
Uplynulo již 100 let od vzniku baletu NDM. Jeho prvním šéfem byl Ital Achille Viscusi, který vybudoval z amatérů fungující baletní soubor. V první sezóně uvedl pět baletních premiér, mezi nimiž byla i Delibesova COPPÉLIA (premiéra 14. 9. 1919, NDMS). Tomuto výročí bude věnováno nové nastudování Coppélie a také putovní výstava. Komický balet Coppélia, který patří k nejoblíbenějším titulům klasického repertoáru, je inspirován povídkou německého spisovatele E. T. A. Hoffmanna, jenž je dnes považován za jednoho z předchůdců literárních žánrů hororu a fantasy.
 
OPERETA/MUZIKÁL
WEST SIDE STORY je pojem a každý divák, který se považuje za fanouška muzikálů, nemohl neslyšet buď o slavné filmové adaptaci z roku 1961 ověnčené deseti Oscary, nebo o jedné z mnoha inscenací na českých jevištích. Ostravě se ale tento titul poměrně dlouho vyhýbal. Soubor operety/muzikálu NDM se to rozhodl změnit a po téměř tříměsíční intenzivní práci předvedl v Divadle Jiřího Myrona výsledek. Přečtěte si recenze!
 
NDM EXTRA / ATELIÉR
NDM EXTRA – po jedenácté se ostravským milovníkům literatury představí Měsíc autorského čtení. Největší středoevropský literární festival. Letošní ročník, který se uskuteční opět v Divadle „12“ bude lehce pikantní, protože čestnými hosty festivalu budou spisovatelky a spisovatelé z Maďarska.
ATELIÉR – v neděli 22. března máte jedinečnou možnost vidět představení hry Václava Havla ODCHÁZENÍ s jedinečným bonusem! Navštíví jej totiž mimořádní hosté: spisovatel, dramatik a bývalý ministr kultury Milan Uhde a překladatel, diplomat a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Po představení (které začíná v 15 hodin) se tak můžete těšit na debatu s hosty přímo v sále Divadla Antonína Dvořáka.