AKCE ATELIÉRU PRO DIVADELNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PŘI NDM
26.8.2022
Ateliér pro divadelní vzdělávání při NDM nabízí řadu kulturně-vzdělávacích projektů pro děti, mládež, seniory i pedagogy.
 
DIVADELNÍ AKADEMIE TŘETÍHO VĚKU
Užíváte si divadlo z pozice diváka a chtěli byste se o něm dozvědět něco víc? Pak je naše Divadelní akademie třetího věku přímo pro Vás! První cyklus přednášek, zaměřených na historii a vývoj jednotlivých divadelních žánrů a určených primárně seniorům, máme úspěšně za sebou. V nové divadelní sezóně 2022/2023 chystáme pro seniory druhý cyklus, v němž se tentokrát budeme věnovat činohře. Přednášky povede Alice Taussiková, dramaturgyně, teatroložka a scenáristka, která v letech 1994–2004 působila jako dramaturgyně činohry NDM a v současné době je mj. koordinátorkou projektu Ostravský divadelní archiv. Vydáme se s ní nejen po stopách vývoje činoherního divadla obecně, ale zaměříme se i na historii ostravských činoherních divadel. Přednášky budou probíhat vždy každou druhou středu dopoledne ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona. Bližší informace naleznete ZDE.
 
POETICKÁ KAVÁRNA
Nový pravidelný pořad Ateliéru pro divadelní vzdělávání při NDM je určen všem milovníkům poezie a krásného slova. V příjemném prostředí kavárny Národní dům si můžete vychutnat nejen dobrou kávu či víno, ale také to nejlepší z poezie i prózy české i světové. Jednotlivé večery jsou tematicky inspirovány koloběhem roku, významnými výročími i děním v NDM, tedy repertoárem divadla a jeho nejnovějšími premiérami. Nejbližší Poetická kavárna se uskuteční 10. října 2022 v 18 hodin s názvem Prameny světové lidové poezie. Cesta k prapočátkům všech vyprávěných příběhů...
Účinkují: Anna Cónová, Jan Fišar, Tomáš Jirman, Kamila Janovičová, Vít Roleček, David Schreiber (hudební doprovod).
 
LETNÍ DIVADELNÍ ŠKOLA PRO PEDAGOGY
Ateliér při Národním divadle moravskoslezském pořádá opět po covidové pauze řádnou Letní divadelní školu pro pedagogy. Letos je hlavní část jednodenní (30. srpna), předchází jí jednodenní off-program věnovaným poezii (v pondělí 29. srpna). Bližší informace naleznete ZDE.
 
Činnost Ateliéru při NDM finančně podporuje statutární město Ostrava, městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, Moravskoslezský kraj a Ministerstvo kultury ČR.