ČTVRTEČNÍ VERNISÁŽ VÝSTAVY VE SLAVNOSTNÍM SÁLE – TÁŇA HODANOVÁ
1.2.2023
Po Táni Hodanové, první dámě ostravské činohry 20. století, je v této sezóně pojmenován slavnostní sál v Divadle Jiřího Myrona a malou výstavu k její poctě otevřeme právě tam ve čtvrtek 2. února 2023 v 17 hodin.
 
Před čtvrteční premiérou muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street zveme na vernisáž výstavy věnované první dámě ostravské činohry 20. století TÁNI HODANOVÉ (1892 -1982). Bez nadsázky ji lze označit za královnu ostravské činohry. Divadlo, to byl její život! Bravurně zahrála především silné ženské osobnosti – na kontě má více než 400 rolí. Do našeho divadla nastoupila už v jeho první sezóně 1919/1920 a zůstala mu věrná téměř 55 let. Naposledy ji diváci viděli na jevišti v roce 1975.
 
Portrét Táni Hodanové Eliška, rozená z Rožmberka – Zvíkovský rarášek (1939) Hippodamie – Smrt Hippodamie (1942) Lady Macbeth – Macbeth (1948)
Slavnostní sál v patře DJM vznikl díky velké rekonstrukci komplexu v letech 2017-2018 – divadlo jej otevřelo v den stého výročí vzniku samostatného československého státu (28. října 2018) a využívá jej ke společenským setkáním a mimořádným projektům, konají se v něm ale také koncerty agentury Presto (Cyklus komorních koncertů) a jiné akce. Pro každou sezónu pak sál dostává jméno výrazné osobnosti spojené z historií Národního divadla moravskoslezského. Jako první to bylo jméno Edmunda Palkovského – velkého vlastence, advokáta, který byl jedním z hlavních iniciátorů a sponzorů stavby Národního domu (dnes Divadlo Jiřího Myrona) na konci 19. století a hybatelem české kultury na Ostravsku až do konce prvních tří desetiletí 20. století. Sál už nesl i jméno baviče, komika a operetního umělce Josefa Kobra nebo Karla Küglera – renesanční osobnosti, působící v tehdejším NDMS mezi světovými válkami (byl to operní pěvec, režisér, překladatel operních i operetních libret a scénograf).
Zdroj: Archiv NDM, Ostravský divadelní archiv