BALET NDM O VÍKENDU ZATANČÍ NA PRESTIŽNÍM FESTIVALU V NĚMECKU!
BALET / 23.3.2023
Inscenaci ROSSINIHO KARTY uvede soubor baletu Národního divadla moravskoslezského o tomto víkendu dvakrát na festivalu Tanztage v německém Oldenburgu. Na začátku května vystoupí se stejným programem v Izraeli, kde postupně odehraje šest představení ve třech divadlech!
 
Hlavní myšlenkou festivalu Tanztage v německém Oldenburgu je jinakost a odlišnost stylů. Každý ročník má navíc své vlastní téma. Pro letošní 15. ročník si pořadatelé pro vizuál festivalu vybrali fotografii s naši sólistkou Shino Sakurado z Bigonzettiho choreografie. Kromě místního souboru (Balletcompagnie Oldenburg) v programu festivalu vystoupí světově známé a uznávané soubory – francouzský soubor MALANDAIN BALLET nebo izraelský soubor KIBBUTZ CONTEMPORARY DANCE (KCDC2).
 
Foto Serghei Gherciu
 
Inscenace dvou choreografií dostala název podle Rossiniho karet Maura Bigonzettiho a je to doslova „taneční hostina“. Bigonzetti je velkým obdivovatelem Gioacchina Rossiniho a pro svou choreografii použil některé z jeho neznámějších skladeb. Italský romantický skladatel byl velký labužník – rád a s velkou vášní vařil i jedl. Bigonzettiho dílo je vytvořeno i jako pocta této Rossiniho zálibě. Nechybí ani oblíbený skladatelův recept na špagety! Večer doplňují existenciálně laděné Následky španělského choreografa Juanja Arquése. V Ostravě měla inscenace Rossiniho karty premiéru v listopadu 2019 a letos 25. května 2023 ji v Divadle Jiřího Myrona odehrajeme naposledy. Soubor baletu NDM za ni získal na česko-slovenské přehlídce Balet 2019 cenu za nejlepší kolektivní výkon. Rita Pires a Koki Nishioka obdrželi za sólové výkony širší nominace na Cenu Thálie 2020.
 
Foto Serghei Gherciu
Květnové turné po Izraeli – V Izraeli se s inscenací ROSSINIO KARTY představíme v květnu – od 2. do 7. května 2023 postupně odehraje šest (!) představení ve třech divadlech: čtyři v Tel Avivu a po jednom v Haifě a v Jeruzalémě.