NOVÉ ČÍSLO ČASOPISU NDM!
21.2.2024
Přední stranu jarního čísla časopisu NDM zdobí hostující sólistka opery NDM Lada Bočková. Přečtěte si nejen rozhovor s ní, ale také s dalšími osobnostmi našeho divadla. Co vše nás v březnu a dubnu čeká? Dozvíte se na následujících stranách...
 
Dne 2. března 2024, v den 200. výročí narození Bedřicha Smetany, představením jeho první opery Braniboři v Čechách slavnostně zahájíme Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024, který je bezesporu hlavním dramaturgickým počinem této sezóny, ačkoliv jde vlastně o vyvrcholení desetiletého projektu.
 
V novém čísle časopisu Vám nabízíme k přečtení zajímavé rozhovory: Lada Bočková je jedním z nejvýraznějších talentů mladé české pěvecké generace. Diváci NDM ji znají jako Karolinu ve Smetanových Dvou vdovách, v této sezóně se představí také v titulní roli Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky.
 
Již 27. dubna 2024 čeká soubor činohry NDM jedna z vrcholných událostí letošní sezóny – premiéra inscenace Médea. V titulní roli se představí Petra Kocmanová, kterou vídáte na jevišti našeho divadla již třetí sezónu. Jednu z nejslavnějších antických tragédií navíc uvedeme ve zcela novém překladu grécisty Matyáše Havrdy a spisovatele Petra Borkovce, kteří nám rovněž poskytli rozhovor.
 
Francesco Fasano je členem baletního souboru třetí sezónu, za tuto relativně krátkou dobu však stihl posbírat řadu úspěchů. Mezi nejčerstvější patří již druhá nominace na Cenu Thálie a cena Za nejlepší sólistický výkon udělená v rámci soutěžní přehlídky BALET 2023, kde ostravský balet triumfoval s inscenací Carmen. Kromě toho je italský tanečník držitelem Ceny Jantar a pyšnit se může i umístěním v top dvanáctce na prestižní soutěži mladých tanečníků Youth America Grand Prix v New Yorku.
 
Další rozhovor pro náš časopis poskytla choreografka Simona Machovičová. „Chicago je třešničkou na dortu. Velice mě baví příběh, postavy, které se v něm objevují, skvělá hudba a celková atmosféra, která je sexy, hravá, ale místy i dramatická. Má to šťávu! Je to crème de la crème muzikálových klasik."