UŽ JE TO TADY! SLAVÍME 200. VÝROČÍ NAROZENÍ SKLADATELE BEDŘICHA SMETANY
1.3.2024
Poslechněte si nový podcast NDM s ředitelem Jiřím Nekvasilem. V devití dnech uvedeme jako jediný operní dům na světě všechny dokončené opery Bedřicha Smetany. Buďte u toho s námi, Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 zahajujeme již tuto sobotu 2. března 2024.
 
Proč stojí za to vidět Smetanovský operní cyklus? Jednoduchá odpověď: Jsou to nádherné věci! Polechněte si jubilejní 50. podcast NDM, ve kterém moderátor a člen činohry Vít Roleček zpovídal Jiřího Nekvasila.

„Asi před necelými dvěma měsíci jsem objevil nádherný fejeton Leoše Janáčka věnovaný Bedřichu Smetanovi. Byl jsem z něj doslova unesen. Hukvaldský rodák v textu z roku 1924 svérázným, silným poetickým jazykem vystihuje osobitou zkratkou podstatu, sílu a jedinečnost Smetanova hudebního díla. Janáčkova slova jsou zároveň i vyznáním. Janáček, o třicet let mladší než Smetana, který svým originálním vrcholným skladatelským dílem směle stojí po boku tvůrců o generaci a více mladších. Janáček je autorem století dvacátého, přesto Smetanovu osobitou jedinečnost a velikost s láskou a respektem reflektuje." Jiří Nekvasil, ředitel NDM. Fejeton vydalo v podobě leporela Národní divadlo moravskoslezské k příležitosti uvedení Smetanovského operního cyklu a návštěvníci oper si jej už od zítřejšího dne mohou zakoupit za zvýhodněnou cenu 99 Kč ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka. Jedná se o limitovanou edici, pro ostatní zájemce bude leporelo dostupné v prodeji vstupenek v pasáži Divadla Jiřího Myrona za 130 Kč.
 
Vizuál leporela, © Marek Pražák
 
V sobotu 2. března 2024 bude součástí slavnostního zahájení Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 křest publikace Bedřich Smetana & OPERA. Poprvé jsou dohromady v jediném knižním svazku publikována libreta všech osmi dokončených oper Bedřicha Smetany. Vedle vlastních textů libret zde přinášíme i krátká pojednání o konkrétních operách a životopisné vizitky všech libretistů. Publikaci vydalo Národní divadlo moravskoslezské díky finanční podpoře statutárního města Ostrava v Ministerstva kultury České republiky.