OHLÉDNUTÍ ZA SMETANOVSKÝM OPERNÍM CYKLEM OSTRAVA 2024
19.5.2024
Květnový Smetanovský operní cyklus skončil a návštěvnost i ohlasy byly a stále jsou báječné! Oba bloky Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 – březnový a květnový – vidělo v Ostravě v součtu na 7500 diváků a divadla zaplnili v průměru více než z 90%.
 
Vyprodáno dlouho dopředu měly obě koncertní představení Libuše s Janáčkovou filharmonií Ostrava (slavnostní opera každý blok uzavírala) a obě nedělní představení Prodané nevěsty. Velký zájem byl také o Tajemství, Hubičku, zahajovací Branibory v Čechách a předposlední večer v pořadí, kdy jsme hráli operu Čertova stěna, pak o derniéru Dvou vdov v květnu. V sobotu 4. května 2024 jsme před představením první opery Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách zahájili druhé uvedení Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. Večer slavnostně uvedli ředitel NDM Jiří Nekvasil a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo. Po představení se uskutečnila beseda s Jiřím Nekvasilem a spisovatelem Pavlem Kosatíkem.
 
Jiří Nekvasil a Lukáš Curylo Jiří Nekvasil s Pavlem Kosatíkem
Národní divadlo moravskoslezské připravovalo letošní cyklus 10 posledních let, tři z oper měly v této sezóně obnovené premiéry s novým obsazením a některé z oper už mají po derniéře. V tomto roce se rozloučíme s většinou ze Smetanových oper. Tři ještě hrajeme v červnu v Litomyšli, se třemi zamíříme v lednu 2025 do Plzně. V roce 2025 už na repertoáru zůstanou pouze Prodaná nevěsta a Hubička. Fantastické ohlasy máme na čtyři smetanovské vlaky, které jsme ve spolupráci s Českými drahami vypravili během květnového bloku cyklu – naprostá většina cestujících zajela k nám na operu z Prahy minimálně 2x, někteří i 3x. Stále ještě běží soutěž o dárek za návštěvu nejméně 7 oper, zatím máme necelou stovku odevzdaných kartiček, čas mají diváci až do konce května, kdy má derniéru Čertova stěna. Podmínkou účasti je totiž návštěva sedmi oper během celé sezóny, nikoli striktně v bloku cyklu.
 
Nástup v Praze do Smetanov(sk)ého vlaku Foto Martin Kusyn
Máme i desítky diváků a jejich rodin, které si daly za sebou s chutí oba cykly a milé bylo, že opravdu na opery chodily celé rodiny včetně dětí nebo teenagerů. Ze zahraničí přijelo celkem 170 diváků, hostů divadla a recenzentů, recenzenti čeští absolvovali nezřídka oba bloky. Ohlasy stále ještě vycházejí v českých i v zahraničních médiích a jsou dostupné na našem webu.