66. ROČNÍK NÁRODNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU SMETANOVA LITOMYŠL
9.6.2024
I letos jsou inscenace Národního divadla moravskoslezského součástí programu 66. ročníku hudebního festivalu Smetanova Litomyšl.
 
Festival Smetanova Litomyšl je druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice, zároveň patří k největším pravidelným festivalům klasické hudby u nás. Jeho hlavní programovou náplní jsou operní inscenace, koncertní provádění oper, ale také galakoncerty, oratoria, kantáty a písňové večery, tedy formy, v nichž je dominantou vokální umění. Stranou však nezůstávají ani hudba symfonická, instrumentální či komorní, prostor zde nachází balet stejně jako koncerty chrámové, promenádní nebo i přesahující do jiných žánrů.
 
Letos se festival koná od 8. června do 7. července 2024.  Soubor opery NDM uvede ve čtvrtek 13. června ve festivalové hale operu DVĚ VDOVY. Inscenace měla premiéru v Divadle Antonína Dvořáka 9. června 2022. Hudební nastudování Marek Šedivý, režie Rocc.
 
V pátek 14. června soubor představí operu BRANIBOŘI V ČECHÁCH. Premiéra původní inscenace byla uvedena 9. června 2016 v Divadle Antonína Dvořáka. Premiéra obnovené premiéry se uskutečnila 22. února 2024. Hudební nastudování Jakub Klecker, režie Jiří Nekvasil.
 
V sobotu 15. června uvedeme derniéru opery  ČERTOVA STĚNA. Premiéra původní inscenace byla uvedena 12. června 2014 v Divadle Antonína Dvořáka. Obnovená premiéra 14. prosince 2023 v Divadle Antonína Dvořáka. Hudební nastudování Marek Šedivý, režie Jiří Nekvasil. Všechny tři opery byly nastudovány pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024.
 
V sobotu 22. června uvedeme ve Smetanově domě představení mimořádně úspěšné inscenace souboru muzikálu JONÁŠ A TINGL-TANGL. Inscenaci uvádíme od 18. prosince 2022 v komorním Divadle „12“. V Litomyšli odehrajeme již 57 představení! V hlavních rolích excelují Tomáš Savka (Jiří Suchý) a hudební ředitel souboru muzikálu Jakub Žídek (Jiří Šlitr).
 
DVĚ VDOVY BRANIBOŘI V ČECHÁCH
ČERTOVA STĚNA JONÁŠ A TINGL-TANGL. Foto Martin Popelář