EXTRA AKCE
UMĚLCEM V BĚLORUSKU: SJARHEJ KALENDA
Premiéra 27.5.2021, 16:30 hodin
Divadlo „12“
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

UMĚLCEM V BĚLORUSKU: SJARHEJ KALENDA - Premiéra 27.5.2021

Premiéra 27.5.2021, 16:30 - Divadlo „12“

Série setkání s účastníky rezidenčních pobytů pro umělce z Běloruska

logoInformace
 
  Moderuje Sandra Procházková
Tlumočí Sjarhej Smatryčenka

Autorské čtení a beseda s běloruským spisovatelem a redaktorem Sjarhejem Kalendou.
Tvrdé a rozsáhlé represe v Bělorusku, rozpoutané režimem po zfalšovaných prezidentských volbách, se značnou mírou dotýkají tamní kulturní scény. Pro její podporu a popularizaci v České republice byla v listopadu 2020 v Brně při Centru experimentálního divadla založena Ambasáda nezávislé běloruské kultury. Ta mimo jiné iniciovala vyhlášení rezidenčních pobytů v ČR pro běloruské umělce.
Rezidenční pobyt běloruských literátů probíhá ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou a Českým literárním centrem, rezidenční pobyt běloruských umělců ve spolupráci s Domem umění města Brna, rezidenční pobyt pro dramatiky ve spolupráci s Činohrou Národního divadla. Tyto instituce zajistily možnost tvůrčího pobytu pro dva literáty, dva výtvarníky a dva dramatiky, vzešlé z vyběrových řízení.
V Brně pobývá spisovatel Sjarhej Kalenda a výtvarní umělci Uladzimir Hramovič a Alesja Pčolková, v Praze básnířka Nastassja Kudasavová a dramatičky Alena Ivaňušenková a Axana Hajková. Během svých tvůrčích pobytů se někteří z těchto umělců zúčastní série setkání s publikem v různých městech ČR, která budou streamovaná na internetu.
Sjarhej Kalenda
(Сяргей Календа, nar. 1985 v Kapylu) je spisovatel a redaktor, vzděláním kulturolog hebraista. Absolvoval Fakultu mezinárodních vztahů Běloruské státní univerzity a oddělení literatury a filozofie Běloruského kolegia. Je členem Běloruského PEN klubu a Svazu běloruských spisovatelů. Vydal na tucet prozaických knih, z nichž se některé dostávaly do užšího výběru různých literárních cen, jde např. o autobiografickou zpověď Cesta na konec lůžka (Падарожжа на край ложка), povídkovou sbírku Občas pankáči umírají (Часам панкі паміраюць) či sbírku pro děti Baltské ponožky (Балтыйскія шкарпэткі). S první ženou výtvarnicí Vasilisou Paljaninou založil a jako šéfredaktor vydával časopis aktuální prózy Makulatura (vyšlo 10 čísel, jedno z nich bylo věnováno slovenské literatuře), od r. 2017 vydává literární občasník Minkult. Kalenda v dětství absolvoval uměleckou školu hry na klarinet a saxofon, v posledních letech se věnuje i výtvarnému umění a je profesionálním uznávaným kadeřníkem. Se svojí druhou ženou se stal otcem. Během rezidenčního pobytu v Brně plánuje dopsat knihu o biblických přikázáních a editorsky pracovat na dalším čísle občasníku Minkult s tématem Virus a volby.
 
logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
27.5.202116:30Divadlo „12“Premiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející