HOSTÉ
ADVENTNÍ KONCERT – PAVEL HELEBRAND: JEZULÁTKO
1. repríza 23.12.2012, 16:00 hodin
Divadlo Antonína Dvořáka
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

ADVENTNÍ KONCERT – PAVEL HELEBRAND: JEZULÁTKO - 1. repríza 23.12.2012

1. repríza 23.12.2012, 16:00 - Divadlo Antonína Dvořáka

Premiéra scénického vánočního oratoria Pavla Helebranda JEZULÁTKO na motivy moravských vánočních her

logoInformace
 

Vánoční oratorium JEZULÁTKO pro sóla, dětský, mužský, ženský sbor, dětskou hudeckou muziku, orchestr a varhany je inspirováno moravskými lidovými vánočními hrami, chrámovým divadlem a Evangeliem podle sv. Lukáše. Originální partituru prostupují známé koledy, vřazené do děje. Skladatel Pavel Helebrand je v Ostravě dobře znám například Jesličkami svatého Františka, vánoční zpěvohrou každoročně uváděnou v kostele sv. Václava, nebo Evangeliem podle houslí, unikátním velikonočním projektem – oratoriem pro 180 účinkujících v čele s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem. Nové hudebně-dramatického dílo JEZULÁTKO, které bude letos uvedeno v premiéře a pouze dvakrát, propojí profesionální a amatérské hudebníky a divadelníky a slibuje silný zážitek.


------------------

Pavel Helebrand

JEZULÁTKO

Dirigent: Jakub Žídek
Režie: Pavel Helebrand
Dramaturgie: Tereza Pogodová
Hudební nastudování: Lenka Živocká a Jakub Žídek

Účinkují:
Sóla: Johanka Černohorská, Juraj Čiernik, Václav Živný

Členové operního sboru NDM
Operní studio NDM pod vedením Lenky Živocké
Pěvecké sdružení Klimkovice
Dětská hudecká muzika Iskérka

Stručný obsah:
Jezulátko vypráví o událostech spojených s narozením Ježíše Krista. Anděl zvěstuje Marii, že se stane matkou Božího syna. Andělé radostně oznamují pastýřům: „Narodil se vám Spasitel!“ Pastýři spěchají do Betléma s Ďáblem v patách. Na obloze se objevuje jasná hvězda. Vedeni tímto znamením, přicházejí z východu do Jeruzaléma tři králové. Vyptávají se židovského krále Heroda, kde mají hledat nově narozeného krále. Herodes neví, ale zákoníci mu přečtou proroctví o králi, který se má narodit v Betlémě. Herodes se strachuje o svůj trůn. Žádá tři krále, aby mu podali zprávu, kde přesně se dítě nachází. Má v úmyslu ho zabít. K pastýřům a králům se po cestě přidávají další lidé – muži, ženy s plenkami, děti s beránkem. V Betlémě naleznou děťátko v jesličkách. Obdarovávají ho a klanějí se mu. Čí je vlastně nový král? Chudých či bohatých? Náš či váš? Mezi pastýři a králi se strhne prudká hádka, ale Anděl obě strany usmíří.
Svítá. Pastýři se loučí a pospíchají ke svým stádům. Anděl přesvědčí tři krále, aby se k Herodovi nevraceli. Herodes zuří a Ďábel mu našeptá, aby se nového krále zbavil tak, že nechá vyvraždit všechna pacholátka do dvou let. Herodovi drabanti se ihned pustí do krvavého díla. Anděl spěchá varovat svatou rodinu a Maria a Josef s Jezulátkem se vydávají na dlouhou cestu do Egypta. K Herodovi přichází Smrt a jeho zlé činy jsou spravedlivě potrestány – Ďábel si odnáší jeho duši do pekel. A Jezulátko? Jako by se po něm slehla zem. Je to vůbec pravda, že se narodil Spasitel? Že se narodil ten, kdo proměnil věčnou noc v světlo denní? Není to všechno jen výmysl? Není! Viděli ho přece tři králové, viděli ho pastýři, viděly ho děti, ženy i muži všeho věku. Ti všichni přinášejí dobrou zprávu do Ostravy, na Moravu…

Oratorium je uvedeno starozákonním prologem Adam a Eva, jenž pojednává o stvoření prvního člověka a o jeho pádu. Obě části propojují postavy Anděla a Ďábla, kteří spolu svádějí nekonečný boj o duši člověka.

------------------

Pavel Helebrand (*1960) je autorem a realizátorem hudebně-dramatických projektů Jesličky svatého Františka (vánoční zpěvohra), Ngoa-É (přírodní hudební divadlo), Čarodějnice z Babí hůry (muzikál), Evangelium podle houslí (velikonoční oratorium), Jezulátko (vánoční oratorium), Balady (koncertní projekt), Kytice (podle J. K. Erbena), baletů Cibuláček, Malá mořská víla a instrumentálních skladeb, např. Svity pro sólové violoncello, Svity pro sólovou flétnu, Z drva i krvi pro smyčcový orchestr. V současné době vede autorský integrační hudebně-pohybový projekt pro děti s handicapem Eia Gaia!
Druhou dominantou jeho tvorby je scénická hudba; dosud napsal hudbu asi k 150 divadelním inscenacím, realizovaným hlavně v Česku a Polsku, např. Višňový sad, Mistr a Markétka (rež. Oxana Meleskhina-Smilková), Romance pro křídlovku (rež. Radovan Lipus), Ty, který lyžuješ (Bílé divadlo), Proces (rež. Pavel Cisovský), Sen noci svatojánské (rež. Ivan Krejčí) Krvavá svatba (rež. Juraj Deák), Misterium drogi św. Wojciecha, Misterium – oratorium De Regeneratione, Balladyna,  Arlekin i Kolombina, Historia całkiem zwyczajna (rež. Petr Nosálek), O ósmej na arce  (rež. Bogdan Nauka), Romeo a Julie (rež. Pavel Šimák).

-----------------

Fotografie z představení z loňského roku, kdy byla uvedena pouze část tohoto díla, jsou k dispozici ZDE.

logoRealizační tým
Dirigent
Dramaturgie
Hudební nastudování
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
16.12.201216:00Divadlo Antonína DvořákaPremiérazobrazit detail
23.12.201216:00Divadlo Antonína Dvořáka1. reprízazobrazit detail
15.12.201316:00Divadlo Antonína DvořákaReprízazobrazit detail
22.12.201315:00Divadlo Antonína DvořákaReprízazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející