PRVNÍ OHLASY NA MUZIKÁLOVÝ GALAVEČER
OPERETA / MUZIKÁL / 24.2.2021
Podle sledovanosti ČT koncert 10 LET MUZIKÁLU V OSTRAVĚ 2010–2020 vidělo 54.000 diváků po celé republice a naprostá většina z nich u obrazovek zůstala po celou dobu. Děkujeme!
Foto Kristýna Junková
 
„Ostravský muzikál je kapitola, která se v Národním divadle moravskoslezském etablovala přesně před deset lety. Tehdy soubor oficiálně změnil svůj název na opereta/muzikál a začala mimořádně umělecky šťastná dekáda. (...)
Všichni, kteří se na koncertu sešli, nechali v posledním desetiletí v ostravském divadle kousek sebe. Samozřejmě bylo nutno obejít se bez těch, kteří se ze zdravotních i jiných důvodů nemohli být u toho. Večer, který režijně připravila šéfka ostravského souboru Gabriela Petráková, byl koncipován s ohledem na dramaturgickou pestrost a dynamiku. Proto se nelpělo na přísné chronologii, ale spíše na kontrastním a akčním průběhu jednotlivých ukázek. (...)
Závěr patřil budoucnosti. Ukázka z chystaného muzikálu Harpagonn je lakomec? Borise Urbánka a Jiřího Krhuta opravdu zahřála u srdce. Nádherný text vypráví, že ty nejkrásnější věci přece vůbec nic nestojí: Co je víc než stát na prknech světa, divadla, které není bez lidí. Co je víc než na dobrou noc věta: Zítra se uvidí.
Naděje prostě nikdy nemůže vyhasnout, protože jí neustále dáváme šanci a naplňujeme ji obsahem. A nepřestaneme, dokud nebudou věci tak, jak mají být! Entuziasmus, se kterým všichni protagonisté toho večera zahráli, zatančili a zazpívali, byl úchvatný, odzbrojující a dojemný. Posledních 10 let ostravského muzikálu, to je spanilá jízda a obrovská kreativní synergie celého týmu, která se sejde v jednom čase a prostoru jen velmi zřídka. Prostě zlatá muzikálová léta Ostravy!