MUZIKÁLOVÁ PREMIÉRA LEGENDÁRNÍ HRY DIVADLA SEMAFOR JONÁŠ A TINGL-TANGL
MUZIKÁL / 15.12.2022
Blíží se premiéra legendární hry divadla Semafor JONÁŠ A TINGL-TANGL, kterou poprvé před ostravskými diváky uvedeme v neděli 18. prosince 2022 v Divadle „12“.
 
O připravované premiéře jsme si v novém čísle časopisu NDM povídali s představiteli dvou hlavních rolí – Tomášem Savkou a Jakubem Žídkem.
 
Je to zavazující a něco úplně jiného, než na co jsem byl doposud zvyklý. Písně v této hře jsou vlastně víc vyprávění než zpívání. A ještě to komplikuje fakt, že ten geniálně napsaný text musím vzít jaksi za svůj, aby byl výsledek uvěřitelný. Jiří Suchý měl zkrátka výhodu, že si ho napsal, vycházel ze svých pocitů a měl to tedy jakoby zdarma. O to víc to funguje, protože jeho projev je absolutně přirozený, obyčejný a tím pádem je v něm velká pravda."
Tomáš Savka
 
Máme představovat dva lidi, kteří znamenali (a jeden z nich stále znamená) pro českou kulturu NĚCO. A to je zavazující pro kohokoliv, kdo to s hudbou myslí upřímně. (...) Říkám si, jestli náhodou není naším úkolem trochu té poetiky a představivosti přinést. V těch písních je spousta krásných jinotajů a myslím, že lidi dnes informace jen stroze přijímají a přestali nad nimi přemýšlet. Berou text za definitivní, ale odnaučili se jej zpracovávat, nebo za ním něco hledat. To je to, o co přicházíme a co se pokusíme vrátit zpátky."
Jakub Žídek
Foto Martin Popelář
Celý rozhovor Vám nabízíme k přečtení v našem jubilejním 60. čísle časopisu NDM. Premiéra muzikálové inscenace JONÁŠ A TINGL-TANGL v režii Jiřího Nekvasila se uskuteční v neděli 18. prosince 2022 od 19 hodin v Divadle „12“.