Gustáv Beláček (1969) pochází ze Zvolena. Zpěv vystudoval na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě u Evy Blahové a zdokonaloval se u Ileany Cotrubas, Carla Bergonziho a  Helmuta Rillinga a Wolfganga Schöneho na Bach-Akademie ve Stuttgartu. Je držitelem ocenění několika mezinárodních pěveckých soutěží, např. v Rocca delle Macie v Itálii, soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech (absolutní vítěz 1993), soutěže M. Schneidera-Trnavského nebo soutěže Hanse Gabora Belvedere.
 
V opeře SND v Bratrislavě vytvořil role Dulcamara, Figaro, Leporello, Modrofouz, Gremin, Pimen, Vodník a další. Dnes zpívá na evropských operních scénách včetně Ženevy, Bruselu a Štrasburku. Vystupoval s Canadian Opera Company v Torontu, v Argentině a v Izraeli. Další výčet zahrnuje operní domy v Štýrském Hradci (Vodník) a Klagenfurtu (Ramfis), v Karlsruhe (Mustafa), v Düsseldorfě a v Norimbergu (Dr. Kolenatý), Semperoper v Drážďanech (Vodník), Teatro Filarmonico Verona (Nourabad), v Palermu (Modrovous, Monstre Cathos), ve Florencii (Harašta), v Královské opeře v Kodani (Vodník, Gremin), v opeře Muscat v Ománu (Vodník), nebo operní festival Arena di Verona. V uplynulé sezóně zpíval v Paříži s orchestrem Radio France, v Staatsoper Munchen, v Deutsche Oper Berlin a BBC Proms. 
 
Gustáv Beláček získal svou pověst nejen díky rozsáhlému opernímu repertoáru, ale rovněž díky své koncertní činnosti. Spolupracuje s dirigenty zvučných jmen Sir Charles Mackerras, Zdeněk Mácal, Jiří Bělohlávek, Tomáš Netopil, Tomáš Hanus, Jakub Hruša, Serge Baudó, Dennis Russel Davies, Jurij Temirkanov, András Ligeti, Charles Dutoit, Alberto Zedda, Marin Alsop, Carlo Rizzi, Daniel Oren, Marris Jansons, Esa Pekka Salonen, Kurt Masur, Seiji Ozawa a další. Vystupuje na prestižních koncertních pódiích Royal Albert Hall v Londýně, Concertgebouw Amsterdam, Groβes Festspielhaus v Salzburku i na prestižních festivalech Rheingau Musik Festival, Pražské jaro, Luzern Festival. 
 
Spolupracuje s televizí i hudebními vydavatelstvími Opus, Supraphon, Slovart, Delos, Radioservis, BBC, Naxos, Harmonia Mundi, Brilliant Classics, BRklassik a Arthaus. Spolupodílel se na nahrávce Dvořákova Requiem se Symfonickým orchestrem New Jersey pod taktovkou Zdeňka Mácala, která získala cenu Grammy. V roce 2008 mu byla v Miláně udělena cena GABARDI za interrpretaci roli Mozarta a Rossiniho. 
 

 

Články z webu

Mstitel Sweeney Todd opět na scéně. Ostravský muzikál nabízí mimořádnou kvalitu v obou alternacích
(5. 2. 2023)

Obsazení - Sezóna:
SWEENEY TODD: ĎÁBELSKÝ LAZEBNÍK Z FLEET STREETSoudce Turpin
SWEENEY TODD: ĎÁBELSKÝ LAZEBNÍK Z FLEET STREETSoudce Turpin
TRIPTYCH – SESTRA ANGELIKAGianni Schicchi
Fotografie - Sezóna:
SWEENEY TODD: ĎÁBELSKÝ LAZEBNÍK Z FLEET STREET
Gustáv Beláček (Soudce Turpin), Lukáš Vlček (Sweeney Todd)
Foto: Kristýna Junková