Hrací den: úterý v 18.30 hodin
Kapacita: 80 míst
Cena: 1 680 Kč (dospělí), 1 380 Kč (studenti a senioři)

Simon Stone podle Federica Garcíi Lorcy
YERMA
Režie Kateřina Dušková

Tragikomedie Yerma současného australského dramatika Simona Stonea je inspirována slavnou hrou Pláňka o osudech neplodné ženy ve španělské vesnici. Tu v roce 1934 napsal španělský básník a dramatik Federico García Lorca a Stone přenesl příběh ze španělského venkova do současného velkoměsta, aby z něj vytvořil dechberoucí a zároveň velmi vtipnou hru ze života dnešních třicátníků. Yerma je úspěšná novinářka a blogerka, která prožívá pohodový vztah se svým přítelem. Když se mu zmíní, že by mohli zkusit založit rodinu, trochu ho tím sice překvapí, ale nakonec se shodnou na tom, že věcem nechají volný průběh. Tím se začne komplikovat vše, co bylo dříve přirozeně jednoduché.

Z důvodu nemoci jsme byli nuceni zrušit představení 16. ledna 2024 v Komorní scéně Aréna. O náhradním termínu představení Vás budeme informovat.

   

William Shakespeare
HAMLET
Režie Dodo Gombár

Hamlet, kralevic dánský, se ocitá ve světě morálního rozkladu. Duch zemřelého otce vyzývá Hamleta, aby pomstil královraždu. Dokonce mu odkryje i jméno vraha. Je možné tomuhle zjevení věřit? Na začátku je otázka, která postupně rozkrývá otázek víc a víc. Jsou to otázky věčné a zároveň v čase tak proměnlivé. Hamlet jako zkušenost naší doby, náš neklid a naše citlivost. Jak jednat ve světě, který je zkorumpovaný až do morku kostí? A jak jednat a neposkvrnit se jeho špínou? A je to vůbec možné?

20. 2. 2024 v 18.30 hodin v Divadle Petra Bezruče

   

William Shakespeare
RICHARD III.
Režie Ivan Krejčí

Jedna z největších tragédií Williama Shakespeara, jejíž síla a ostrost se neotupila ani za celá staletí. Půvabný Shakespearův jazyk v košatém překladu Martina Hilského přivádí na jeviště fascinujícího antihrdinu, hýří vzletnými slovními obraty i nečekanými dějovými zvraty, zobrazuje virtuózní umění manipulace a bezostyšné amorální lži. Ukazuje vzestup hrůzovlády a temné diktatury. Richard je velký padouch, ale nikdy by nedosáhl svých cílů, kdyby chladnokrevně nevyužíval zhoubných ambicí a tužeb lidí kolem sebe. Richard je znetvořený ošklivec, hrbatý mrzák. Z krvavé lázně vyjde nakonec ověnčen korunou. Dosáhl svého triumfu. Ani ten Richardovi nepřináší smír. Zbavil se téměř všech protivníků, má však ještě jednoho posledního – sama sebe.

2. 4. 2024 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona

  

   

George Orwell
FARMA ZVÍŘAT
Režie Viktorie Vášová

Legendární bajka ze světa jedné farmy předestírá hrůzostrašnou mašinérii totalitních režimů, kterými si prošlo minulé století. Tahle novela z konce druhé světové války v sobě neskrývá jenom přesné odkazy ke stalinskému režimu, ale také ji lze vztáhnout i na nacistické Německo, a dokonce může zarezonovat i s dnešní situací v Evropě. Ikonické dílo George Orwella i dnes promlouvá o tragickém údělu politického světa, ve kterém jde především o dobro těch, co jsou u koryt. Tak, jak to říkal starý Major. Ve vašem odhodlání nesmíte nikdy polevit. Všichni lidé jsou nepřátelé. Proto musíte pracovat lépe a usilovněji, soudruzi. Chce snad někdo, aby se vrátil pan Jones? Každý z nás musí být připraven položit za farmu svůj život! Pamatujte si to!

7. 5. 2024 v 18.30 hodin v Divadle loutek Ostrava

 

  

   

Eurípidés
MÉDEA
Režie Jakub Šmíd

Razantní interpretace jednoho z nejkrutějších příběhů lásky, zrady a pomsty, který byl kdy napsán. Vizuálně podmanivá scénografie. Za jakých okolností člověk přestává být člověkem? Kdy překračuje meze lidství? Médea – žena, která z lásky k Iasonovi navždy opustila svou vlast a následovala ho do Řecka. Porodila mu dvě děti, ale po pár letech musí uvolnit místo jiné ženě, mladší královské dceři. A tak se rozhodne pro pomstu, během které spáchá nejhorší čin, jakého se matka může dopustit… Je to kvůli složitosti a ambivalenci postavy Médee, že její činy a motivy unikají jednoduchým vysvětlením. Není obětí ani pachatelkou, ale možná obojím zároveň. Není divu, že již po staletí inspiruje tvůrce k tomu, aby přinesli svůj osobitý pohled na mýtus a odhalili v něm to znepokojivě lidské.

14. 5. 2024 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka

 

  

   

Brian Friel
MOLLY SWEENEY
Režie Peter Gábor

Já vím, ty je nemůžeš vidět, ale opravdu mají krásné modré oči… takové, jako máš ty… ty jsi má nemophila. Jeden příběh, tři hrdinové, jeden léčebný proces. Nevidomá Molly, její manžel Frank a oční lékař Rice. Jejich cesty se na čas protnou, protože touha navrátit Molly zrak oba muže spojí a všechny tři pak přiměje prozkoumat své meze. Hra o slepotě skutečné i domnělé. Hra o zázracích života. Hra, která je složena pouze ze střídajících se monologů. Hra, v níž každá postava vypráví tento neobyčejně silný příběh ze svého úhlu pohledu.

4. 6. 2024 v 18.30 hodin ve Studiu G

  

BROŽURA KE STAŽENÍ ZDE