NODO 2014
Dny nové opery Ostrava / New Opera Days Ostrava
25. – 28. června 2014


Národní divadlo moravskoslezské společně s Ostravským centrem nové hudby pořádalo ve dnech 25. – 28. června 2014 druhé bienále festivalu NODO 2014 (Dny nové opery Ostrava / New Opera Days Ostrava). Ostrava se tak již po druhé stala jediným místem v České republice, které se může pochlubit festivalem současné opery. 

Festival NODO (New Opera Days Ostrava) je unikátní několikadenní festival, který poskytuje prostor pro realizaci nových operních děl současných skladatelů a doplňuje program bienále nové a experimentální hudby Ostravské dny. Poprvé se festival NODO konal v roce 2012, kdy se setkal s velkým zájmem účastníků i médií. Festival NODO je organizován co druhý rok vždy v mezidobí Ostravských dnů. 

Druhé bienále festivalu NODO 2014 nabídlo divákům během čtyř dnů celkem 5 operních inscenací. Festival Dny nové opery Ostrava začal ve středu experimentálním dílem rakouského skladatele Bernharda Langa s názvem REJ. Ve čtvrtek pokračoval festival mluvenou operou skladatele Martina Smolky SEZNAME, OTEVŘI SE! a v pátek mohli diváci zhlédnout hned dvě operní představení, a to novou operu Petra Kotíka MISTROVSKÁ DÍLA a v Evropě prvně reprízovanou operu Rudolfa Komorouse NO NO MIYA. Celý festival zakončila repríza opery Sezname, otevři se! a operní prvotina čínské skladatelky Mojiao Wang SETKÁNÍ.

Program
Fotogalerie