DRUHOU BALETNÍ PREMIÉROU BUDE COPPÉLIA
BALET / 14.2.2020
Komický balet COPPÉLIA patří k nejoblíbenějším titulům klasického repertoáru. V NDM bude mít premiéru 19. března. Choreografii připravuje Giorgio Madia, hudební nastudování Adam Sedlický.
 
Uplynulo již 100 let od vzniku baletu NDM. Jeho prvním šéfem byl Ital Achille Viscusi, který vybudoval z amatérů fungující baletní soubor. V první sezóně uvedl pět baletních premiér, mezi nimiž byla i Delibesova Coppélia (prem. 14. 9. 1919, NDMS). Tomuto výročí bude věnováno nové nastudování Coppélie a také putovní VÝSTAVA. Srdečně vás zveme na vernisáž 19. března v 17.45 hodin do slavnostního sálu v Divadle Jiřího Myrona!
 
Hrdina příběhu, Coppélius, zlomyslný konstruktér mechanických hraček, zasáhne do života zamilované dvojice Franze a Svanildy svou oživlou loutkou, svůdnou mechanickou panenkou Coppélií.
 
Italský choreograf Giorgio Madia spojuje neoklasickou baletní techniku s propracovanou vizuální stránkou inscenace a jeho světelný design spolu s nápaditou scénou italského scénografa a kostýmního výtvarníka Domenica Franchiho posunují inscenaci směrem k výrazně vizuálnímu scénickému umění a slibují okouzlující a mimořádnou podívanou.
 
„Podle mých představ by to mělo být zábavné a nadčasové a tomu jsem přizpůsobil i taneční jazyk, v němž se klasický balet mísí s akrobatickými prvky a groteskovými pohyby. Jednotlivé kroky do krásně taneční hudby Léa Delibese jsou tudíž krátké, rychlé a odvážné. Jeho smysl pro daný okamžik je ohromující, je zde mnoho posunů v náladě, nápadité popisy jednotlivých postav a situací. Pro mě z jeho hudby vyzařuje smyslnost, a dokonce ironie. Balet vrcholí obrovskou oslavou, což rezonuje se samotnou podstatou kterékoli z mých inscenací: divadlo musí být vždy oslavou!“ říká choreograf.

Premiéra 19. března 2020 v Divadle Jiřího Myrona