VEŘEJNÁ GENERÁLKA BALETU MAHLEROVY VZPOMÍNKY
BALET / 26.11.2021
Zveme Vás na veřejnou generální zkoušku baletní inscenace MAHLEROVY VZPOMÍNKY, která se uskuteční ve středu 1. prosince v 11 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
Vstupenky na veřejnou generální zkoušku si můžete zakoupit v prodeji vstupenek v pasáži Divadla Jiřího Myrona nebo také on-line na www.ndm.cz. Počet vstupenek na osobu je maximálně 6 kusů.
 
Norský choreograf, režisér a filmový tvůrce Jo Strømgren vytvořil ideu pro choreografii, která vychází ze života a tvorby Gustava Mahlera. Nazval ji Mahlerovy vzpomínky a rozhodl se ji převést na jeviště ve skladatelově domovině: Z moravských divadel si vybral Národní divadlo moravskoslezské a nový balet vznikal právě u nás v Ostravě. Světová premiéra díla je v Divadle Jiřího Myrona v plánu 2. prosince, druhá premiéra 4. prosince.
 
Foto Lucie Maceczková

Mahlerova hudba je dnes velmi atraktivní. Svým obsahem, intelektuálním a emocionálním nábojem tvoří jakousi až nečekaně aktuální bránu k postmoderní epoše. Možná právě proto zvolil Strømgren za hlavní stavební kámen své choreografie abstraktní a asociativní tanec, vyvolávající emoce, pocity, vzpomínky či vjemy. Celek je prezentován jako série pohybujících se záběrů, které připomínají způsob, jakým si my vybavujeme naše vzpomínky. Všichni se ve svém životě někam vracíme...,“ přibližuje šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová.