KVĚTNOVÉ PREMIÉRY BALETU CARMEN V DIVADLE JIŘÍHO MYRONA
BALET / 27.4.2022
Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského uvede 12. a 14. května v Divadle Jiřího Myrona premiéry smyslného a vášnivého baletu CARMEN v choreografii Jiřího Pokorného.
 
„Nenechte si ujít premiéru baletu CARMEN českého choreografa Jiřího Pokorného. Uvidíte inscenaci s inspirativní choreografickou kompozicí a působivými tanečními obrazy, v nichž se snoubí přesnost s provokativností a divadelní citlivostí a invence se smyslem pro humor. (...) Náš příběh je na rozdíl od původní baletní verze z roku 1967 zasazen do kontextu dnešní doby, ale stejně jako Rodion Ščedrin tenkrát, i my Carmen tvoříme s velkou radostí!"
Lenka Dřímalová, šéfka baletu NDM
 
Foto Serghei Gherciu
V roce 1830 se vydal sedmadvacetiletý Pařížan Prosper Mérimée (1803–1870) do Španělska. Cesta poskytla neúspěšnému dramatikovi inspiraci k povídkám, jejichž vydání sklidilo ohlas, a o divadelní úspěch se přestal pokoušet. Nakonec ho přece jen dosáhl, ačkoli až posmrtně. Zajistila mu ho povídka Carmen, která poprvé vyšla časopisecky roku 1845 v Revue des deux mondes a ke světovému věhlasu jí pomohla až hudba Georgese Bizeta. Námět Mériméovy povídky byl vzat takzvaně ze života. Spisovatelova španělská přítelkyně hraběnka Eugénie de Montijo, manželka Napoleona III., spisovateli vyprávěla o svém příbuzném, který se beznadějně zamiloval do jakési dělnice. V téže době Mériméa zaujal příběh zběha odsouzeného k smrti, který čekal ve věznici v Seville na popravu. Třetím podnětem byla starší zpráva o nebezpečné rvačce dvou dělnic, k níž došlo v sevillské továrně na tabák. Jako obratný fabulátor Mérimée všechny motivy propojil.
Vlasta Reittererová
 
Ostravské publikum mohlo baletní podobu baletu Carmen s hudbou Rodiona Ščedrina vidět poprvé 18. června 1983 jako jednu z choreografií složeného Večera tří baletů v choreografii Alberta Janíčka. Další inscenace v choreografii Jozefa Sabovčíka měla premiéru 15. května 2004 a hrála se v jednom večeru spolu s baletem Maškaráda.
 
Carmen v choreografii Jiřího Pokorného poprvé uvedeme ve čtvrtek 12. května v 18.30 hodin. Druhá premiéra se uskuteční v sobotu 14. května v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Srdečně zveme!