VÁŠNIVÁ CARMEN ROZTANČÍ DIVADLO JIŘÍHO MYRONA
BALET / 11.5.2022
Zveme Vás do Divadla Jiřího Myrona! Ve čtvrtek 12. května se zde uskuteční první premiéra nové baletní inscenace CARMEN. Druhá premiéra proběhne v sobotu 14. května od 18.30 hodin.
 
Balet Národního divadla moravskoslezského svým divákům tento týden představí novou inscenaci v choreografii Jiřího Pokorného. „Jiří Pokorný byl naše jasná volba. Je jedním z nejžádanějších českých mladých choreografů. Dlouho tančil v Nederlands Dans Theater a v souboru Kidd Pivot, poté začal tvořit vlastní choreografie. Dáli-se to tak říct, je Jiří Pokorný z ‚líhně Jiřího Kyliána‘ a víme, že vždycky přinese svůj originální pohled na věc a přístup k dílu. A to se nám splnilo i u Carmen. Věřím, že to stejně přijmou naši diváci a že se jim balet bude líbit,“ chválí Lenka Dřímalová.
 
Upřímně doufám, že naše Carmen jiná bude. Vycházím z původního libreta, ale také jsme se s týmem inspirovali i v jiných zpracováních. Kromě Bizetovy opery, také filmovou verzí Carlose Saury nebo choreografií Matse Eka. Zásadní změnou je, že se příběh odehrává v současnosti, v prostředí klubové scény prázdné továrny. Jedná se o opuštěné prostory velkoměsta, takové pokoutné podsvětí. Carmen se pohybuje ve společnosti mladých lidí, kteří pořádají své vlastní soukromé akce, je to takový svérázný subkulturní underground."
Jiří Pokorný, choreograf
(tanecniakutality.cz, 10. 5. 2022)
Foto Serghei Gherciu
Příběh milostného trojúhelníku poprvé uvedeme ve čtvrtek 12. května a v sobotu 14. května od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Těšíme se na Vaši návštěvu CARMEN!