LOUSKÁČEK – VÁNOČNÍ KOLEDA: PRVNÍ BALETNÍ PREMIÉRA V NOVÉ SEZÓNĚ SE BLÍŽÍ...
BALET / 24.10.2022
Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského připravuje svou první premiéru v této sezóně. Balet na motivy povídky Ch. Dickense a pohádky E. T. A. Hoffmanna v choreografii Youriho Vámose LOUSKÁČEK – VÁNOČNÍ KOLEDA.
 
Balet Louskáček v letošním roce slaví 130. narozeniny. Čajkovského geniální hudba, kouzlo tančících vloček i dětí a mnohoznačné poselství Vánoc zkrátka fungují už více než století, a to i v Ostravě. Chystaná premiéra totiž bude už sedmým nastudováním slavného baletu v dějinách Národního divadla moravskoslezského. Maďarský choreograf a bývalý umělecký šéf baletu düsseldorfské Německé opery na Rýně Youri Vámos ve svém Louskáčkovi z roku 1988 spojil předlohu díla, pohádku E. T. A. Hoffmanna Louskáček a Myší král, se slavnou Vánoční koledou Charlese Dickense a příběh baletu tentokrát umístil do Londýna 19. století. Klára a Louskáček-Princ se tak setkávají s protivníkem, starým neurvalým lichvářem Scroogem, který provází diváka celým příběhem.
 
Foto ze zkoušky Serghei Gherciu
Verze Youriho Vámose je inscenací pro celou rodinu, choreograf cíleně myslí na malé (i mladé) diváky; důkazem toho je přítomnost dětí na jevišti spolu s akční variabilitou celé inscenace. V hudebním nastudování Adama Sedlického, který povede orchestr opery NDM, se můžete těšit na celý baletní soubor NDM i několik zajímavých hostů. Premiéra se uskuteční 10. listopadu 2022 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!