POSLEDNÍ DVĚ PŘEDSTAVENÍ BALETU HORA V TÉTO SEZÓNĚ!
BALET / 8.6.2023
Balet Národního divadla moravskoslezského se s touto sezónou rozloučí uvedením dvou představení baletu HORA světového tvůrce moderního baletu Ohada Naharina.
 
Nenechte si ujít poslední dvě představení souboru baletu, které se uskuteční ve čtvrtek 15. června a v pátek 16. června 2023 od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. HORU Ohada Naharina doposud uvedlo jen několik významných světových scén. Diváci čtvrtečního představení navíc budou mít mimořádnou možnost zůčastnit se povídání HORA v pohybu a pohyb v HOŘE(?), které se uskuteční po představení na jevišti Divadla Jiřího Myrona.
 
Foto Serghei Gherciu
Fenomén Naharin je spojen se specifickým tanečním jazykem či metodou zvanou gaga, která vede profesionální tanečníky (ale její varianta je určena též laikům) k tomu, aby lépe cítili své tělo, své emoce a skrze ně nacházeli nový způsob pohybového vyjádření, dokázali jinak pracovat se svou vnitřní energií. Možná nejjednodušeji řečeno, aby si dokázali svůj pohyb naplno prožít a užít. (...) K uvedení celovečerního Naharinova díla v ostravském baletu vedla dlouhá cesta, na níž byl soubor formován repertoárem kvalitních současných tvůrců i spoluprací s Natašou Novotnou, která je mimo jiné lektorkou tanečního jazyka gaga. V Hoře, která je náročná na koncentraci, kde práce s tělem přesahuje běžnou baletní zkušenost a kde je nutné tančit týmově a zároveň projevit svou individualitu, se naplno ukázalo, k jaké kvalitě ostravský soubor došel. Těžko ze silného kolektivního výkonu někoho vyzdvihnout, přesto zmíním alespoň Shino Sakurado pro její hluboký ponor do tance, z něhož bylo cítit jakési vůdčí sebevědomí. Ostravský balet tančil naplno a soustředěně – v extrémních tělesných pózách, výbušných skocích, překvapivých tanečních vazbách i při rozvíjení titěrných pohybových nuancí. Po loňské Carmen je Hora další inscenací, na niž se do ostravského baletu rozhodně vyplatí vypravit i ze vzdálenějších míst." Roman Vašek (Divadelní noviny, 16. 5. 2023).