SOUBOR BALETU OTEVÍRÁ SVOU NOVOU SEZÓNU INSCENACÍ CARMEN!
BALET / 18.8.2023
Prvními představeními souboru baletu ve 105. sezóně budou reprízy mimořádně úspěšných inscenací – CARMEN v choreografii Jiřího Pokorného a HORA světového tvůrce Ohada Naharina.
 
Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského uvede v září čtyři představení dvou mimořádných titulů. První dvě představení v nové sezóně budou patřit inscenaci CARMEN, za kterou choreograf Jiří Pokorný převzal Cenu Divadelních novin v kategorii Inscenace roku 2022 – taneční divadlo! Sólistka souboru baletu NDM Natalia Adamska získala za titulní roli Carmen Cenu Thálie 2022 a sólista Francesco Fasano obdržel za roli Dona Josého užší nominaci. První představení v této sezóně se uskuteční v sobotu 16. září a v neděli 17. září 2023 od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Druhý ze zářijových titulů souboru baletu je HORA: „Jarní baletní premiéra přinesla našemu souboru možnost jedinečného setkání s choreografií jednoho z nejvýznamnějších současných světových choreografů, jakým je Ohad Naharin. Možnost nastudovat jeho celovečerní titul s názvem názvem Hora je taneční událostí celostátního významu a náš baletní soubor se s ní vyrovnal znamenitě! Hora je mimořádný zážitek jak pro diváky, tak i pro všechny účinkující. Jsme teprve druhým baletním souborem v Česku, který měl možnost nastudovat rozsáhlou choreografii tohoto jedinečného tvůrce." Jiří Nekvasil, ředitel NDM. Isncenaci HORA uvedeme v pondělí 25. září a ve čtvrtek 28. září od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Foto Serghei Gherciu