BALET HORA JE VZRUŠUJÍCÍM PŘEDSTAVENÍM S MIMOŘÁDNÝMI TANEČNÍMI VÝKONY!
BALET / 23.9.2023
Ponořte se s námi do světa fantazie! HORU světového tvůrce moderního baletu Ohada Naharina doposud uvedlo jen několik významných světových scén a soubor baletu NDM s ní sklízí úspěchy u nás i v zahraničí!
 
Šéfka baletu Národního divadla moravskoslezského Lenka Dřímalová označila uvedení inscenace Hora v choreografii velké osobnosti současného tance Ohada Naharina za událost loňské sezóny. Za sólovou roli v této inscenaci obdržela sólistka souboru Shino Sakurado širší nominaci na Cenu Thálie 2023. Naharinova díla jsou stále živá a aktuální a jeho tvorba je žádaná na předních scénách světových baletních souborů.
 
Před prvním uvedením HORY 25. září 2023, soubor baletu intenzivně pracuje s Hani Sirkis, bývalou členkou souboru Batsheva Dance Company, která má na starosti nastudování choreografie Ohada Naharina. Již týden probíhají zkoušky se stávajícím obsazením a současně Hani Sirkis prověřuje i nové posily v souboru, které mají potenciál zaujmout místo v následujících měsících v dalších představeních této inscenace. „Moc ráda pracuji se souborem a ráda se vracím do Ostravy, mám tady přátelé. Ve srovnání s minulou sezónou, tanečníci udělali další krok v pochopení a naplnění stylu Ohada Naharina. Mám z toho velkou radost!"
 
„Naharinova Hora jen plná inspirujících překvapení a udivujících protikladů. Působí skrze svou fyzikalitu, dynamiku, rytmus a texturu pohybu. Překypuje dravostí, provokací, šílenstvím, samotou, solidaritou a humorem. Každý si v ní najde něco svého. Co mě na Naharinově práci nejvíce přitahuje? Je to krása i hrůza vyvážená na miskách vah. Hora nekončí tragicky, má v sobě optimismus, vášeň a chuť žít." Ivana Kloubková, operaplus.cz, 19. 3. 2023.
 
Do konce roku 2023 uvedeme balet HORA v Divadle Jiřího Myrona ve čtyřech představeních:
25. září 2023 v 18.30 hodin
28. září 2023 v 16 hodin
8. října 2023 v 15 hodin
11. října 2023 v 18.30 hodin
 
Srdečně zveme!
 
Foto Serghei Gherciu