PŘIPRAVUJEME PRO VÁS NOVÉ LABUTÍ JEZERO...
BALET / 25.10.2023
Balet Národního divadla moravskoslezského připravuje svou první premiéru v této sezóně. LABUTÍ JEZERO v choreografii Youriho Vámose bude mít svou premiéru 16. listopadu 2023 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Před námi je premiéra Labutího jezera! Existuje nespočet verzí tohoto baletu, které se liší především v pojetí hlavních postav. Příběh o princezně zakleté v labuť nikdy svět baletu neomrzí, výzvou se stal například pro Johna Neumeiera (1976), Matse Eka (1987) či Matthewa Bournea (1995), kteří nalezli v hudbě Petra Iljiče Čajkovského inspiraci pro nové výklady. Jiní umělci se naopak vraceli k pramenům (jako Alexej Ratmanskij v roce 2016 pro Ballet Zürich). Inscenátoři ve 20. století jsou ve své tvorbě přitahováni princem Siegfriedem. Umožňují mu, aby více tančil a více odhalil svůj charakter, přičemž zdůrazňují jeho touhu po opravdové lásce či po nalezení sebe sama.
 
Foto Serghei Gherciu
(...) Nechte se nalákat na novou verzi Labutího jezera v choreografii Youriho Vámose, který ctí klasický baletní odkaz Petipy a Ivanova a zároveň přináší svěží závan v perlivém modelování pohybu. Celkově lze říci, že ve Vámosově interpretaci není tento příběh baletní pohádkou, ale výjimečným a komplexním divadelním a tanečním zážitkem," zve diváky šéfka baletu Lenka Dřímalová
 
 
Video ze zkoušky souboru na baletním sále s choreografem Youri Vámosem, který je považován  za jednoho z několika předních evropských choreografů, kteří se snaží o uchování tradice celovečerních baletů. Jeho práce je rozpoznatelná vynalézavostí a důvtipem stejně jako pozoruhodným smyslem pro drama a vysokou muzikálností. Klasické balety ho přitahují nejen svým dramatickým obsahem, ale především geniální hudbou. Více se dočtete v rozhovoru choreografa s Terezou Cigánkovou v novém čísle časopisu NDM.