PREMIÉRA LABUTÍHO JEZERA NA JEVIŠTI DIVADLA ANTONÍNA DVOŘÁKA
BALET / 13.11.2023
Již tento týden uvede balet Národního divadla moravskoslezského premiéru nejslavnějšího baletu LABUTÍ JEZERO v choreografii Youriho Vámose.
 
Čajkovskij vždy dokázal zkomponovat lepší hudbu, než je libreto, které mu bylo předlohou. Hudba k Labutímu jezeru je plná hloubky i smyslnosti. To mi dalo možnost posunout příběh blíže reálnému lidskému životu. Chtěl jsem také hudbu využít k odlišení světa fyzického od světa fantazie, a přitom ji nikde nepřerušit ani nekrátit. Zároveň si neumím představit, že bych na Čajkovského téměř sto padesát let starou skladbu tvořil jinou choreografii než takovou, která vychází z klasického baletu. Neměl bych pocit harmonie mezi tím, co slyším a co do choreografie vkládám," řekl Youri Vámos v rozhovoru pro časopis NDM.
 
Foto Serghei Gherciu
Youri Vámos je ve své verzi nejznámějšího klasického baletu, která skrývá mnoho zajímavostí, inspirován slavným choreografem Johnem Crankem a jeho verzí Labutího jezera uvedenou roku 1963 ve Stuttgartu. Stejně jako Cranko se Vámos a další choreografové rozhodli v baletu použít skladbu Elegie pro smyčce (Elegie pro Ivana Samarina), která zazní v pas de deux ve 4. jednání. Jedná se o symfonickou skladbu Petra Iljiče Čajkovského, jež je připomínkou skladatelova nadání psát hudbu nejen pro divadelní svět. Dále se Youri Vámos od Johna Cranka inspiroval při návrzích kostýmů. Joyce Cuoco, která byla kdysi Crankovou sólistkou, se domnívá, že Cranko společně s německým výtvarníkem Jürgenem Rosem vytvořili kostýmy tak, aby vyvolávaly dojem, že jsou všichni tanečníci stejně vysocí. V ostravské verzi se návrhů kostýmů ujal žádaný český výtvarník Roman Šolc.
 
Veřejné generální zkoušky uvedeme v úterý 14. a ve středu 15. listopadu 2023 v 11 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Premiéra se uskuteční ve čtvrtek 16. listopadu v 18.30 hodin, v hlavních rolích se premiérovému publiku představí Maxwell Davies (Siegfried) a Eleonora Ancona (Odetta/Odilie).
 
Děkujeme všem divákům za velký zájem, všechna plánovaná představení jsou nyní vyprodána. Sledujte náš web, občas se pár rezervací uvolní.