POSLEDNÍ ČTYŘI PŘEDSTAVENÍ BALETU HORA V DIVADLE JIŘÍHO MYRONA
BALET / 5.1.2024
Uvedení baletu HORA, jehož autorem je proslulý izraelský choreograf Ohad Naharin, je mimořádnou událostí nejen na tuzemské divadelní scéně, ale i v celoevropském kontextu. Po představeních 17. a 19. ledna 2024 budou mít diváci možnost zúčastnit se diskuse přímo na jevišti Divadla Jiřího Myrona!
 
Ohad Naharin už několik desetiletí udává směr a ovlivňuje vývoj současného světového tance. V devadesátých letech vytvořil vlastní pohybový jazyk gaga a právě v tomto stylu vytváří své choreografie, a to výhradně pro legendární izraelský soubor Batsheva Dance Company. Jen výjimečně a za splnění přísných podmínek dovolí svá díla tančit i jiným souborům. Stejně jako jiná Naharinova díla ani choreografie baletu Hora neobsahuje žádný příběh. Mnohem podstatnější pro tvůrce jsou emoce vytvářené tancem. Ústředním hudebním motivem představení je téma Johna Williamse z filmu Hvězdné války, v baletu pak zní i hudba Debussyho, Musorgského, Griega nebo Richarda Strausse. Tanečníky v Ostravě vybírali Hani Sirkis a Matan David a před premiérou měl soubor také příležitost pracovat s tvůrcem Ohadem Naharinem.
 
Vstup do nové sezóny 2023/2024 ostravský soubor zahájil spolupráci s Batsheva Dance Company. Nastartování a doplnění obsazení do inscenace Hora probíhalo opět pod vedením Hani Sirkis a poté s Natašou Novotnou. Důraz na výběr tanečníků je kladen nejen na technickou dokonalost, ale i na jejich mentální naladění a vnímavost.
 
Pojďte si s námi povídat! Zúčastněne se mimořádných diskusí s tanečníky souboru přímo na jevišti Divadla Jiřího Myrona. Setkání se uskuteční po lednových představeních. Poslední čtyři představení uvedeme:
17. ledna 2024 v 18.30 hodin
19. ledna 2024 v 18.30 hodin
18. února 2024 v 18.30 hodin
20. února 2024 v 18.30 hodin
 
Soubor baletu NDM a choreograf Ohad Naharin, foto Serghei Gherciu