BALET CARMEN ZNOVU ZABODOVAL!
BALET / 9.1.2024
Baletní inscenace CARMEN Národního divadla moravskoslezského se čtyřmi cenami doslova ovládla 10. ročník soutěžní přehlídky současné české taneční tvorby BALET 2023.
 
Soubor baletu získal Hlavní cenu soutěžní přehlídky BALET 2023 za inscenaci Carmen v choreografii Jiřího Pokorného. Do Ostravy ovšem „putují“ i další tři ocenění: hlavní ceny Za nejlepší sólistický výkon pro představitele hlavních rolí Natalii Adamskou a Francesca Fasana. Za světelný design pak byla oceněna scénografka a světelná designérka Loes Schakenbos. Soubor tuto inscenaci představí 1. března 2024 v 19 hodin ve Stavovském divadle v Praze, kde zároveň získaná ocenění  převezme.
 
Přehlídky BALET 2023 se zúčastnilo 8 baletních souborů z České republiky s 31 inscenacemi. „Počet soutěžních inscenací byl ve srovnání s minulými léty vyšší a o to víc nás těší úspěch naší Carmen,“ říká šéfka souboru NDM Lenka Dřímalová a připomíná: „Soubor našeho baletu poprvé v historii této soutěžní přehlídky získal hlavní cenu za inscenaci a poprvé si odnáší tak vysoký počet ocenění spojený s jednou inscenací. Je to velké ocenění naší práce. U Carmen nás velmi těší i ohlasy diváků – reprízy máme stále plné a divákům se balet líbí! Soutěž je jakousi výkladní skříni českého baletu, přehlídkou toho nejlepšího ze současného tance, co jednotlivé divadelní soubory mohou ukázat."
 
Jiří Pokorný dostal už na sklonku roku 2022 za Carmen Cenu Divadelních novin za inscenaci roku a oba sólisté se pyšní také úspěchy dalšími: Cenu Thálie si za ztvárnění nepoddajné Carmen z Prahy přivezla Natalia Adamska, Francesco Fasano získal za roli Dona Josého nominaci na Thálii a je laureátem moravskoslezské Ceny Jantar.