JAK BUDE VYPADAT HAVLOVO ODCHÁZENÍ V NDM?
ČINOHRA / 2.11.2019
Kam jsme to za 30 let od sametové revoluce dopracovali? ODCHÁZENÍ není jen o dosluhujícím kancléři Vilému Riegerovi (Jan Fišar), ale zejména o tom, kdo přijde po něm a co s sebou přinese...
 
Hra inspirovaná Shakespearovým Králem Learem a Čechovovým Višňovým sadem klade palčivou otázku: Co po nás zbude? Možná, že jsme svého času pohnuli světem, to však ještě nezaručuje, že tu po nás něco zůstane – ať už je řeč o statcích materiálních, nebo třeba ideálech humanity. Odcházení tedy není jen příběhem dosluhujícího kancléře Viléma Riegera (Jan Fišar), ale i jeho nástupce Vlastíka Kleina (Vladimír Polák). Politická hesla přeci k ničemu nezavazují, důležité je, aby na ně lidé slyšeli.
 
 
Chcete-li zjistit, jakou politiku vicepředseda Klein po letech ve funkci skutečně prosazuje, navštivte krom Havlova Odcházení v druhé půli sezóny i Gogolova Revizora, kde se tato postava promění v Hejtmana!
 
Havlovu poslední velmi sebeironizující tragikomedii ODCHÁZENÍ uvedeme v režii šéfa činohry Vojtěcha Štěpánka. „V nových inscenacích (...) nevnucují už tvůrčí týmy hercům hraní na doraz a v typových šaržích realistického dramatu, jak tomu bylo v inscenacích raně polistopadových, kdy Havla režíroval kdekdo. Režiséři včetně Burešové nacházejí v jeho hrách chválabohu polohy podstatně jiné, připomínající spíš práce jeho nejlepších interpretů – Andreje Kroba, Petra Scherhaufera, Jiřího Menzela, Vojtěcha Štěpánka, Daniela Špinara,“ vzpomenul pro Divadelní noviny na režie Vojtěcha Štěpánka kritik J. P. Kříž.
 
    Foto Radovan Šťastný