V HAVLOVĚ ODCHÁZENÍ EXCELUJE JAN FIŠAR
ČINOHRA / 15.11.2019
„U příležitosti 30. výročí sametové revoluce představila činohra NDM premiéru nové inscenace hry Václava Havla ODCHÁZENÍ. V režii Vojtěcha Štěpánka v hlavní roli exceluje Jan Fišar.“ Ostravan.cz ►
 
„Když (...) čtenář přijde (...) do Divadla Antonína Dvořáka, kde soubor činohry Národního divadla moravskoslezského v režii Vojtěcha Štěpánka a v dramaturgii Sylvie Vůjtkové tuto hru nastudoval a hraje, stane se účastníkem komediálního divadelního představení, během kterého se publikum zpočátku sice obezřele, ale postupně stále více a častěji dává do hlasitého smíchu, kde se lidé baví pohledem na špičkové herectví a (herci prominou) komediantství nejvyšších kvalit. Jedná se skutečně o skvělou zábavu, i když humor je zde místy velmi drsný.
Když k tomu přidáme mimořádnou schopnost dramatika vtělit do svého textu nadhled, sebeironii, schopnost dělat si legraci ze sebe sama, ale i z lidských nedostatků a slabostí, ba dokonce i z mocichtivosti, kariérismu, hamižnosti, hyenismu a mnoha další opaků šlechetnosti a skutečného lidství, jde o mimořádnou událost. Ano, tato inscenace i představení Havlova Odcházení mimořádnou událostí skutečně je.
 
(...) Hlavní postava Riegra v Havlově Odcházení patří k těm nejsložitějším a pro herecké ztvárnění nejobtížnějším. Vyžaduje nejen schopnosti nutné pro charakterní herectví, vyžaduje i schopnosti komediální a doslova si žádá, aby ten, kdo tuto postavu hraje (...) byl i komikem. A Jan Fišar ve svém Riegrovi nabízí divákům komickou, místy však i tragikomickou postavu, ze všeho nejvíce však poctivě slouží, patřičně veden režisérem, své roli a inscenaci jako takové. Úcta k autorovi Odcházení, herecké umění a herecká pokora, to vše dohromady činí z této Fišarovy herecké práce jeden z vrcholných výkonů jeho kariéry. A nebojím se říci, že ten skutečně největší.
Další velmi výraznou postavou je Irena, Riegrova dlouholetá přítelkyně, kterou hraje Lada Bělašková. Její Irena je nádherně protivná, sebestředná pozérka, neustále dávající najevo svoji důležitost. Výrazná je i Monika Anety Klimešové, přítelkyně Ireny. Trojici dominujících herců doplňuje Vladimír Polák jako Klein. Jeho „vícepředseda“, politik ovládající mechanismy moci, je obrazem všeho opovrženíhodného, co přístup k politice jako k nástroji ovládání životů jiných a nástroji budování vlastního impéria obnáší.
 
(...) Havlovo Odcházení je činohrou Národního divadla moravskoslezského nastudováno k oslavě třicátého výročí sametové revoluce. Je však zároveň velkou poklonou stěžejní bytosti této revoluce, Václavu Havlovi, a to zejména jako dramatikovi. A ze všeho nejvíce je to výborná inscenace, představující vážné téma ztvárněné velmi zábavným způsobem. Tak jako to v případě dobrého divadla má být.
Foto Radovan Šťastný
Za květiny děkujeme KLIA.cz