ZAČÍNÁ 23. ROČNÍK FESTIVALU OST-RA-VAR
ČINOHRA / 27.11.2019
Letošní ročník festivalu ostravských činoherních divadel OST-RA-VAR nabídne kritikům, publicistům, divadelníkům i studentům na šesti místech 15 festivalových inscenací (včetně off-programu).
 
 
Festival proběhne od středy 27. listopadu do neděle 1. prosince a v Česku jde stále o počin ojedinělý.
 
Z iniciativy šéfa činohry NDM Vojtěcha Štěpánka budou mít účastníci mimořádnou možnost diskutovat také o změnách, které se včeské a slovenské kultuře udály po listopadu 1989. Seminář má název 30 let svobodného divadla v ČR a na Slovensku.
 
OST-RA-VAR je vyhrazen profesionálům – studentům divadelních oborů vysokých škol, jejich pedagogům, manažerům divadel, divadelním kritikům, teoretikům či novinářům zaměřeným na činoherní divadlo. Se svými inscenacemi se představí všechna profesionální ostravská divadla: Národní divadlo moravskoslezské (hrát se bude v Divadlech Antonína Dvořáka, Jiřího Myrona a v Divadle „12“), Divadlo Petra Bezruče, Komorní scéna Aréna, Divadlo Mír. Zapojuje se opět i Absintový klub Les.
 
Rozborové semináře i seminář tématický se budou konat ve slavnostním sále Karla Küglera v Divadle Jiřího Myrona a moderovat je bude překladatel a dramaturg Michal Zahálka.
 
 
Festival letos finančně podpořilo město Ostrava, Moravskoslezský kraj a Ministerstvo kultury České republiky.
(šs)