VÝNOSNÉ MÍSTO JAKO UMĚLECKÝ KONCERT
ČINOHRA / 9.12.2019
VÝNOSNÉ MÍSTO má své výsostné místo v programovém výčtu nejlepších ostravských inscenací...“ (Ostravan.cz) Přijďte  se přesvědčit již 10. prosince v 18.30 hodin do Divadla Antonína Dvořáka!
 
Kousavou satiru VÝNOSNÉ MÍSTO šťourající do úředníků (a byrokratů vůbec) napsal Ostrovskij ve svých třiatřiceti letech. Hlavním hrdinou hry je vzdělaný mladík Vasilij Nikolajevič Žadov (Robert Finta), který si zakládá na cti, morálce a dalších ideálech vyspělé lidské společnosti. Bohužel pro něj to vypadá, že nejspíš spadl z Marsu, alespoň dle chování zbytku společnosti, která se podobnými malichernostmi odmítá zatěžovat. Je sice synovcem velmi bohatého a nesmírně vlivného Aristarcha Vladimiroviče Višněvského (Jan Fišar), ale copak by se mohl doprošovat o nějakou tu laskavost, když si vše může zasloužit vlastní pílí a přičiněním?
VÝNOSNÉ MÍSTO, komedie stará 163 let, dostává nový nádech díky aktualizovanému překladu Tomáše Vůjtka a tím se přibližuje dnešní době, kde dle jeho slov není pro kladného hrdinu místo. (...) Ve spolupráci s kostýmní přípravou Marty Rozskopfové a především díky scénografii Milana Davida má inscenace nápadité rozměry a vyznačuje se rychlým střídáním scén bez zbytečných balastů. Čistá harmonie, kterou nic nenarušuje, o to více baví a ladí oku. (...)
Výnosné místo má své výsostné místo v programovém výčtu nejlepších ostravských inscenací a svou formou, ze jejíž lehkostí se skrývá tvrdá práce všech tvůrců, vyčnívá i nad samotným textem. Stále platí, že české divadlo má velkou oporu v ruských dramaticích a s lehkou úpravou se dá servírovat stejně jako kvalitní víno i dalších sto let.“
(z recenze pro Ostravan.cz Evelína Vaněk Síčová)