CENY JANTAR – TŘI UŽŠÍ A DVĚ ŠIRŠÍ NOMINACE PRO ČINOHRU NDM
ČINOHRA / 23.1.2020
Pořadatelé kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace v kategorii činohra – šanci mají Jan Fišar, Lada Bělašková a Anna Cónová. Širší nominaci získali František Večeřa a Petra Lorencová. Gratulujeme!
 
JAN FIŠAR – Václav Havel: ODCHÁZENÍ
Role: Dr. Vilém Rieger, režie: Vojtěch Štěpánek, premiéra 14. listopadu 2019
Jan Fišar v postavě bývalého kancléře Riegra předvedl dosud nejlepší herecký výkon, jaký byl v této roli na divadelních jevištích v České republice k vidění. Jan Fišar v této roli ukazuje vše, co z něj činí skutečného hereckého barda – schopnost komediálního i charakterového herectví nejvyšších kvalit a tvůrčí nadhled, díky kterému je jeho kancléř Rieger doslova nezapomenutelný.
 
LADA BĚLAŠKOVÁ – Václav Havel: ODCHÁZENÍ 
Role: Irena, režie: Vojtěch Štěpánek, premiéra 14. listopadu 2019
Lada Bělašková v postavě Ireny, partnerky z politiky odcházejícího kancléře, srší sebevědomím a nedotknutelností, ve skutečnosti je ovšem žárlivou, živočišnou ženou, ztrácející půdu pod nohama. Herečka bravurně vykresluje její nálady i pocity nad překvapivými, byť ve vyprahlosti dávno k cíli nevedoucího vztahu. Dobrý portrét dámy ve velkém plátnu výsluní a odcházení – do zapomnění.
 
ANNA CÓNOVÁ – Eugéne Ionesco: KRÁL UMÍRÁ
Role: Královna Markéta, režie: Vojtěch Štěpánek, premiéra 24. ledna 2019
Anna Cónová vytváří postavu královny Markéty minimalistickými, ale nesmírně působivými prostředky. Buduje s lehkostí a přirozeností výrazu oblouk od prvních scén, naplněných sarkastickým tónem ve věcně a lakonicky pronášených replikách, až k závěrečnému obrazu, v němž se mění v symbolickou a empatií prostoupenou „průvodkyní“ na cestě ke smrti.
 

Jan Fišar a Lada Bělašková v inscenaci ODCHÁZENÍ
(nebližší reprízy 31. 1., 18. a 27. 2.)

Anna Cónová a František Večeřa v inscenaci KRÁL UMÍRÁ (inscenace je již po derniéře) Petra Lorencová v inscenaci OPILÍ (nejbližší reprízy 30. 1., 4. 2. a 1. 3.)
Širší nominaci získali František Večeřa za roli krále Bérengera I. v inscenaci KRÁL UMÍRÁ (premiéra 24. ledna 2019) a Petra Lorencová za roli Laury v inscenaci OPILÍ (premiéra 16. března 2019). 
 
Kdo se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 15. března 2019, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování poroty. (zdroj Ostravan.cz)