AUTOR DOKONALÉ SVATBY ROBIN HAWDON SLAVÍ ŽIVOTNÍ JUBILEUM!
ČINOHRA / 28.3.2020
V sobotu 28. března slaví životní jubileum Robin Hawdon (1939), významný britský dramatik, autor mnoha proslulých her. Jednou z těch nejpovedenějších je jeho komedie Perfect Wedding, kterou pod názvem DOKONALÁ SVATBA můžete již po dvě sezóny vidět v Divadle Jiřího Myrona!
 
Robin Hawdon je úspěšný britský herec, dramatik a spisovatel. Jeho herecká kariéra začala v šedesátých letech účinkováním v řadě britských televizních seriálů a brzy pokračovala mnoha rolemi v celovečerních filmech. Později Hawdon zaujal hlavní mužskou postavou ve filmu The When Dinosaurs Ruled the Earth a také ve snímku Zeta One. Vedle toho vytvořil bezpočet rolí v řadě londýnských divadel a také v inscenacích zájezdových společností. V jeho hereckém rejstříku lze najít postavy od Hamleta po Jindřicha V.

V osmdesátých letech Hawdon založil festival Bath Fringe a poté se stal jeho ředitelem. Od osmdesátých let přenesl svou tvůrčí práci od herectví k psaní. Prvními jeho veleúspěšnými hrami byly tituly The Mating Game, Don’t Dress for Dinner, Birthday Suite nebo God and Stephen Hawking. Situační komedie Perfect Wedding (česky DOKONALÁ SVATBA či Úžasná svatba) patří do autorova vrcholného období. Tuto komedii Hawdon napsal v roce 1994, u nás byla poprvé uvedena v roce 2005 v Městských divadlech pražských v překladu Martina Fahrnera jako Úžasná svatba. Jako Dokonalá svatba v překladu Jana Šotkovského byl text poprvé inscenován v Městském divadle Brno v roce 2010.

Hawdonovy hry se dočkaly uvedení ve více než čtyřiceti zemích a třiceti různých jazycích, mnohé z nich byly samostatně publikovány. Jeho komedie patří mezi nejčastěji uváděné hry po celém světě. Pozoruhodné je také to, že je Hawdonovo jméno známější a slavnější za hranicemi Británie. Je obvyklé, že se v jednom okamžiku hraje na celém světě nejméně dvacet jeho textů. Největší z produkcí Hawdonových her lze najít v těch nejvýznamnějších světových metropolích – v New Yorku, Chicagu, Los Angeles, Paříži, Berlíně, Bonnu, Varšavě, Johannesburgu či Sydney.

Vedle divadelních komedií je Hawdon autorem tří románů. V roce 1984 byla vydána jeho první próza A Rustle in the Grass, román pojednávající o válce mezi koloniemi mravenců (prodáno bylo celkově úctyhodných 60 000 výtisků). V roce 2002 přišel na svět druhý román The Journey a v roce 2013 třetí román s názvem Survival Of The Fittest.
(ag)