DIPLOMACIE – PRVNÍ PREMIÉRA SEZÓNY
ČINOHRA / 23.8.2021
Pouhých osm představení výjimečného dialogu, který zřejmě zabránil velké zkáze. Soubor činohry NDM otevírá 103. sezónu premiérou hry Cyrila Gelyho z roku 2011 s názvem DIPLOMACIE.
 
Režisér Vojtěch Štěpánek vybral pro premiéru 25. srpen, protože toho dne v roce 1944 proběhl rozhovor, který se hra snaží zrekonstruovat a jehož výsledkem bylo (či spíše mohlo být) zažehnání velké katastrofy.
 
DIPLOMACIE je výjimečné drama, které je sice umístěno do závěrečné fáze druhé světové války, ale velmi silně rezonuje i s tím, co svět aktuálně prožívá. Francouzský dramatik Cyril Gely (nar. 1968) napsal strhující dialog švédského diplomata a německého vojenského velitele okupované Paříže na konci srpna 1944. Jeden má rozkaz zcela zničit Paříž – výkladní skříň evropské civilizace, druhý má za úkol mu to vymluvit a zachránit město i pro budoucí pokolení takové, jaké je. Stále jsme v napínavém, zlomovém období, kdy bojujeme za svět, který známe, snažíme se udržet hodnoty věcí, které o ně rychle přicházejí. Komorní drama jsme umístili na velké jeviště Divadla Antonína Dvořáka, protože tak jako figury dramatu Diplomacie hrají hru o osud Paříže a lidstva, tak my hrajeme mimo jiné o osud našeho divadla, které bylo v lockdownu v ohrožení podobně jako Paříž na konci války,“ přibližuje režisér a šéf činohry NDM Vojtěch Štěpánek.
 
Drama je postaveno na důvěrném rozhovoru dvou mužů. Konzul Raoul Nordling se snaží německého vojenského velitele Paříže generála Dietricha von Choltitze přesvědčit, aby nesplnil rozkaz Adolfa Hitlera (i za cenu nejvyšší oběti). Hitler přikázal: Paříž se nesmí dostat do rukou nepřítele, a když, tak jen jako hromada sutin. Dodnes přesně nevíme, zda bylo „přežití Velké Paříže“ výsledkem tohoto dialogu či historicky prokázaných tajných vyjednávání, nebo zda německý velitel nemohl splnit rozkaz proto, že už to nebylo možné díky rychlému postupu vojsk spojenců. Von Choltitz totiž skutečně tajně přes švédského konzula Nordlinga o takové možnosti vyjednával, a přitom měl německé velení v Berlíně udržovat v dojmu, že se Paříž chystá zničit.
 
V hlavních rolích diváci uvidí Tomáše Jirmana (konzul Nordling) a Františka Strnada (generál von Choltitz). Scéna David Bazika, kostýmy Marta Roszkopfová. Premiéra 25. srpna v 19.30 v Divadle Antonína Dvořáka.

V roce 2014 natočil na motivy hry Volker Schlöndorff úspěšný film, scénář napsal sám Gely a ve filmu hráli stejní herci jako dříve na jevišti. Gely dostal za adaptaci hry pro film o rok později ocenění César.
(šs)