OHLÉDNUTÍ ZA PREMIÉROU DIPLOMACIE
ČINOHRA / 27.8.2021
DIPLOMACIE je velice důstojným zahájením divadelní sezóny. Upozorňuje na jednu z nejdůležitějších rolí divadla: bojovat nejen o záchranu světa, jak ho známe, ale snažit se o ještě lepší svět.“ (Ostravan.cz)
 
„Cenami ověnčenou hru francouzského dramatika Cyrila Gelyho DIPLOMACIE, kterou do češtiny přeložila Kateřina Neveu, vybral šéf činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Vojtěch Štěpánek pro první premiéru v sezóně 2021–2022. V inscenačním týmu pak plnil úlohu dramaturga i režiséra. Scénu vytvořil David Bazika, dobové kostýmy jsou dílem Marty Rozskopfové.
 
V hlavních rolích a v podstatě v téměř celou hru trvajícím dialogu vystupují Tomáš Jirman v roli Raoula Nordlinga, generálního konzula Švédska v Paříži, a František Strnad v roli Dietricha von Choltitze, armádního generála a vojenského velitele německých okupačních vojsk Velké Paříže. V epizodních rolích pak Robert Finta hraje Wernera Ebernacha, ženijního důstojníka, který má za úkol podminovat Paříž, a Vít Roleček vojenského sluhu Helmuta Mayera.
 
 
Diplomacie pojednává o nejvážnějším okamžiku v historii Paříže, o chvíli, ve které měla být na rozkaz Hitlera v roce 1944 úplně smetena z povrchu zemského. Rozkaz vyhodit podminované město do povětří dostal jako osobní úkol přímo od führera právě generál Choltitz. K tomu, aby světová metropole nakonec zůstala zachována budoucím generacím a v podstatě celému světu jako jedno z nejkrásnějších měst na planetě Zemi, měl podle autora hry Gelyho německého generála přesvědčit právě švédský generální konzul.
 
Tomáš Jirman dostal od režiséra Štěpánka roli, která se zcela jistě stane jednou z největších a nezapomenutelných, které na jevištích Národního divadla moravskoslezského po dobu celé své dlouhé herecké kariéry odehrál. Jeho Nordling je mužem, který musí s nasazením vlastního života a hnán jen vlastní lidskostí jít dát všanc všechno pro záchranu Paříže před Hitlerovým šílenstvím. Proto přichází přesvědčit generála Choltitze, aby město nezničil. Jirman je naprosto věrohodný, velice přesvědčivý a jeho výkon nemá slabin.
 
 
František Strnad má velice těžký úkol: musí vytvořit herecký oblouk od zpočátku rozhodnutého vojáka v nejvyšší hodnosti odhodlaného splnit Hitlerův rozkaz a smést Paříž z povrchu zemského až po generála, ve kterém se probudí člověk schopný rozkaz odmítnout v uvědomění si hodnoty krásy světa jako památníku a pomníku civilizace.“
Foto Martin Kusyn
Za květiny děkujeme KLIA.cz