DERNIÉRA ČINOHRY ODCHÁZENÍ POUZE V ON-LINE PODOBĚ!
ČINOHRA / 3.11.2021
Nenechte si ujít derniéru činohrerní inscenace ODCHÁZENÍ, kterou můžete shlédnout on-line v týdnu před premiérou REVIZORA, tedy pouze 6. – 12. listopadu 2021 na youtubovém kanále NDM Ostrava.
 
Vzhledem k původně zamýšlenému propojení inscenací Odcházení a Revizor dle hesla „Kde končí Odcházení, začíná Revizor“, k němuž bohužel z důvodu pandemie nemohlo dojít, nabízíme divákům NDM derniéru Odcházení v on-line podobě.
 
 
Inscenace hry Václava Havla Odcházení v režii Vojtěcha Štěpánka měla premiéru 14. listopadu 2019 u příležitosti třicátého výročí sametové revoluce. V hlavních rolích excelovali Lada Bělašková, která za roli Ireny obržela Cenu Jantar 2019Jan Fišar, který za roli Dr. Viléma Riegera získal užší nominaci na Cenu Thálie 2020
Foto Martin Kusyn
 
V režii Vojtěcha Štěpánka zde v hlavní roli exceluje Jan Fišar. Po zhlédnutí čtvrteční premiéry lze konstatovat, že tento herec zde dospěl k jednomu z nejvyšších vrcholů své kariéry. (...) Hlavní postava Riegra v Havlově Odcházení patří k těm nejsložitějším a pro herecké ztvárnění nejobtížnějším. Vyžaduje nejen schopnosti nutné pro charakterní herectví, vyžaduje i schopnosti komediální a doslova si žádá, aby ten, kdo tuto postavu hraje (ale týká se to i naprosté většiny představitelů všech dalších postav ve hře) byl i komikem. A Jan Fišar ve svém Riegrovi nabízí divákům komickou, místy však i tragikomickou postavu, ze všeho nejvíce však poctivě slouží, patřičně veden režisérem, své roli a inscenaci jako takové. Úcta k autorovi Odcházení, herecké umění a herecká pokora, to vše dohromady činí z této Fišarovy herecké práce jeden z vrcholných výkonů jeho kariéry. A nebojím se říci, že ten skutečně největší."
Havlovo Odcházení je činohrou Národního divadla moravskoslezského nastudováno k oslavě třicátého výročí sametové revoluce. Je však zároveň velkou poklonou stěžejní bytosti této revoluce, Václavu Havlovi, a to zejména jako dramatikovi. A ze všeho nejvíce je to výborná inscenace, představující vážné téma ztvárněné velmi zábavným způsobem. Tak jako to v případě dobrého divadla má být."
Ladislav Vrchovský
(ostravan.cz, 15. 11. 2019)