ČINOHERNÍ INSCENACI DIPLOMACIE ČEKÁ V LEDNU DERNIÉRA
ČINOHRA / 29.12.2021
Soubor činohry se v lednu rozloučí s inscenací DIPLOMACIE ve dvou reprízách. Oceňované francouzské drama uvedeme 6. a 12. ledna vždy od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Cenami ověnčenou hru francouzského dramatika Cyrila Gelyho DIPLOMACIE vybral šéf činohry Vojtěch Štěpánek, který se ujal jak role dramaturga, tak i režiséra. Předposlední repríza čeká soubor činohry 6. ledna, kdy diváci mohou uplatnit 60% Hamletovskou slevu, která se vztahuje na všechna představení NDM od 4. do 6. ledna 2022. Derniéra inscenace se uskuteční 12. ledna 2022 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!
 
Foto Martin Kusyn
„Režisér Štěpánek umně vede herce k dynamickému, k místy ztišenému a místy až k expresívnímu hereckému projevu. (...) Výsledkem je strhující dialog, v jehož průběhu divák na vlastní kůži cítí obrovskou míru odpovědnosti za osud lidstva a je natolik vtažen do děje, že v okamžicích osudového rozhodnutí má možnost ztotožnit se s oběma hlavními postavami, případně tu důležitější z epizodních postav zcela zavrhnout. (...) Tomáš Jirman dostal od režiséra Štěpánka roli, která se zcela jistě stane jednou z největších a nezapomenutelných, které na jevištích Národního divadla moravskoslezského po dobu celé své dlouhé herecké kariéry odehrál. (...) Jirman je naprosto věrohodný, velice přesvědčivý a jeho výkon nemá slabin. František Strnad má velice těžký úkol: musí vytvořit herecký oblouk od zpočátku rozhodnutého vojáka v nejvyšší hodnosti odhodlaného splnit Hitlerův rozkaz a smést Paříž z povrchu zemského až po generála, ve kterém se probudí člověk schopný rozkaz odmítnout v uvědomění si hodnoty krásy světa jako památníku a pomníku civilizace.“
Ladislav Vrchovský
26. 8. 2021, (ostravan.cz)